Euler Hermes: Oživení světové ekonomiky lze čekat až v roce 2021

Oživení světové ekonomiky po současné krizi způsobené koronavirem bude možné očekávat až v roce 2021. Pandemie koronaviru vedle kolapsu zdravotnictví výrazně ovlivní vývoj v obchodě, ve financích i ve spotřebě. Vyplývá to z analýzy úvěrové pojišťovny Euler Hermes.

V základním scénáři analýza modelovala tříměsíční šok s kompletní blokádou na jeden měsíc a následně částečnou aktivitu. Zohlednila také zmírňující se účinky politických opatření. "Při odhadu rozsahu škod jsme se inspirovali čínskými údaji za leden až únor, kde měsíc blokády způsobil pokles spotřebitelských výdajů o 13 procent, pokles investicí o dvacet procent a pokles exportu o 16 procent," uvedla manažerka Euler Hermes ČR Iva Palusková.

Základní linie vývoje počítá s vážnou recesí v roce 2020 a zotavení ve tvaru křivky U v roce 2021. Odborníci Euler Hermes tvrdí, že svět zažije v prvním půlroce letošního roku prudkou recesi a odhad globálního růstu HDP do roku 2020 by mohl být 0,8 procenta. Očekává růst HDP v USA 0,5 procenta a pokles HDP v eurozóně o 1,8 procenta.

Za předpokladu, že budou ochranná opatření úspěšná, oživení hospodářské činnosti očekává v druhé polovině roku 2020. Scénář oživení kopírující křivku U by znamenal jednoprocentní růst HDP v Evropě a více jak tříprocentní v USA s obnovením některých odvětví jako maloobchod či cestovní ruch, dodala Palusková.

Experti Euler Hermes však připomínají, že není možné vyloučit ani dlouhotrvající krizový scénář (křivka ve tvaru L), který by mohl trvat 12 až 18 měsíců. A to za předpokladu, že hranice zůstanou zavřené a převládat bude domácí karanténa. Různé vlivy onemocnění COVID-19 způsobí, že žádné odvětví nezůstane netknuté.

Analytici Euler Hermesu odhadují, že v eurozóně je ohrožených na 13.000 malých a středních podniků s celkovým obratem více než 500 miliard euro (čtyři procenta HDP eurozóny). Globální platební neschopnost se pravděpodobně v roce 2020 zvýší o 14 procent, ale státními intervencemi by se dalo zabránit alespoň velkým úpadkům. Z dlouhodobého hlediska však předpokládají, že tato zdravotnická, finanční a hospodářská krize svět na střednědobém horizontu nepoznamená, tak jak to bylo i v případě globální finanční krize.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika eurozóna Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy