Hospodářská komora: 37 procent firem bude mít v dubnu potíže splácet závazky

V dubnu se může kvůli opatřením proti šíření koronaviru podle průzkumu Hospodářské komory potýkat s významnými finančními problémy až 37 procent živnostníků a firem, koncem března přitom avizovalo neschopnost splácet své závazky vůči zaměstnancům a dodavatelům osm procent podnikatelů. Vyplynulo to z analýzy dat, které komoře poskytly členské firmy.

Téměř každá třetí firma už byla podle komory nucena rozpustit své finanční rezervy, které měla na nenadálé situace. Nejčastěji se to týká oborů, které jsou postiženy nařízením vlády ohledně koronavirové pandemie přímo, tedy cestovního ruchu a restauračních služeb.

"Máme proto obavu, zda peníze od státu dorazí k zaměstnavatelům rychle, aby je mohli zaměstnancům vyplatit v řádném výplatním termínu," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Firmy, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru, budou moci žádat o příspěvek od státu na mzdy v rámci programu Antivirus.

K propouštění zaměstnanců kvůli vládním krokům podle komory už přistoupilo sedm procent zaměstnavatelů, hlavně v restauračních službách a v cestovním ruchu. Potíže ale mají i průmyslové podniky, které začaly rovněž propouštět. Podle zjištění komory v současnosti zvažuje propustit zaměstnance více než čtvrtina všech zaměstnavatelů, přičemž ve zpracovatelském průmyslu to je více než každá třetí firma.

Hospodářská komora proto minulý týden vyzvala zaměstnavatele, aby se zapojili do její celostátní iniciativy Zachraň práci! Zaměstnavatelům umožňuje, aby zaměstnance namísto propuštění dočasně přidělili jinému zaměstnavateli. Do projektu se k dnešnímu ránu zapojilo 408 zaměstnavatelů, kteří nabízejí a poptávají k dočasné zápůjčce 3580 zaměstnanců.

Podle Hospodářské komory více než čtvrtina firem byla navíc už nucena zpozdit některé platby, což se negativně promítne do celého dodavatelsko-odběratelského řetězce. "To bude dominovým efektem připravovat o příjmy tisíce větších či menších dodavatelů. Navíc v květnu nebude moci splácet své závazky dalších 26 procent podnikatelů, tedy 63 procent firem již bude v platební neschopnosti. Podnikatelský sektor tak bude již v podstatě zcela paralyzován," dodal Dlouhý.

Prezident komory v souvislosti s programem Antivirus připomněl, že na trhu stále působí důležité firmy, které z různých důvodů musí udržovat nepřetržitý provoz, například sklárny nebo hutě, i když na něm ztrácí. Na takové firmy se ale nevztahuje žádná z kompenzací programu Antivirus. I proto komora vyvíjí tlak na zavedení zvláštního režimu pro tuto skupinu firem postižených důsledky pandemie a vládních opatření k jejímu zamezení.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

hospodářská komora firmy Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) Ekonomika kurzarbeit

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 28 minutami

před 33 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy