Index PMI stoupl. Podmínky ve zpracovatelském průmyslu jsou nejlepší od konce 2018

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru vykazují nadále zhoršení, ale méně výrazné než v červenci. Index PMI stoupl v srpnu na 49,1 bodu z červencových 47 bodů, informovala dnes společnost IHS Markit. Index je tak nejvyšší od konce roku 2018.

Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

Za růstem indexu je především nejrychlejší růst výroby od října 2018, upozornila IHS Markit. Za růstem byl především rozjezd odběratelských provozů a návrat k výrobě ve firmách.

"Srpnová data ukázala na další, ač pomalejší zhoršení provozních podmínek napříč českým zpracovatelským sektorem. Pokles příjmu nových zakázek zpomalil, firmy ovšem vyšší výstup často spojovaly s rozjezdem provozů, spíš než se silnější zákaznickou poptávkou," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Podniky nadále podle průzkumu propouštěly zaměstnance kvůli nadbytečným kapacitám a hlásily nutnost další redukce pracovních míst. Spolu s utlumenou poptávkou zůstala na nízké úrovni vzhledem k nejistotě trvání pandemie a souvisejícím dopadem na ekonomiku i obchodní důvěra.

"Vzhledem k pokračující pandemii covid-19 podnikatelé projevili jen opatrný optimismus, co se budoucí výroby týká. S pokračujícím oživením české ekonomiky i ekonomik vnějších je zde solidní naděje, že se index nákupních manažerů v ČR posune do pásma expanze nad 50 bodů. V pásmu expanze se ostatně nacházejí indexy PMI v Německu, Polsku i Maďarsku a také v eurozóně jako celku," uvedl ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Útlum české výrobní aktivity se dále snižuje díky zvýšení nárůstu objemů výroby. Poptávka zůstává oslabena a zaměstnanost sice pomaleji, ale přesto dál klesá. Podnikatelé projevují opatrný optimismus. Více v #KBkoment https://t.co/Yfg2mZ31WC od @komercka. pic.twitter.com/5xBRWtQavW

— Michal Brožka (@BrozkaMichal) September 1, 2020

Rovněž hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč očekává, že zářijový průzkum již ukáže růst aktivity v průmyslu, když se indikátor PMI v září přehoupne přes úroveň 50 bodů. "Srpnový průzkum PMI zároveň připomíná, že jakkoliv je situace v průmyslu a obecně v ekonomice mnohem méně dramatická, než tomu bylo v jarních měsících, tak podmínky stále zdaleka nejsou ideální," uvedl.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ekonomika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 7 minutami

před 9 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy