Inflace klesne do konce roku k dvěma procentům, odhadují analytici

Dnešní data o květnové inflaci naznačují, že od půlky roku začne inflace klesat a na konci letoška se dostane k hranici dvou procent. Důvodem budou dopady šíření pandemie v podobě nižší poptávky, nižšího růstu mezd a omezené ekonomické aktivity. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Podle nich lze ale čekat ještě mírný nárůst inflace v červnu.

Spotřebitelské ceny byly v květnu o 2,9 procenta vyšší než před rokem, jejich růst zpomalil z dubnových 3,2 procenta. Na růstu se podepsaly zejména ceny potravin. Proti růstu inflace působily levnější pohonné hmoty. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Proti dubnu spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta.

„Růst cen zahraničního obchodu byl způsoben zejména oslabením koruny vůči euru a dolaru. U vývozu rostly ceny téměř ve všech skupinách kromě cen minerálních paliv a ostatních surovin,“ říká Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) June 10, 2020

"Dramatický propad cen ropy, pandemie Covidu-19 s dopadem na cenový a hospodářský růst a slabší kurz koruny, to vše jsou faktory, které pořádně zamíchaly kartami ohledně vývoje spotřebitelské inflace pro zbytek letošního roku," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. V červnu sice podle něj ještě pravděpodobně dojde k růstu inflace ke třem procentům, ale druhá polovina letošního roku již bude ve znamení zpomalování inflace. "V závěru roku by se mohla inflace dokonce dostat pod dvě procenta, což bylo ještě na začátku února nemyslitelné," dodal.

V samotném červnu i další ekonomové očekávají ještě nárůst inflace ke třem procentům. "V červnu nelze vyloučit návrat inflace na úroveň tří procent, ba nad ní, ve druhé polovině roku budou ovšem sílit dezinflační tlaky, takže míra inflace bude postupně klesat k úrovni inflačního cíle ČNB ve výši dvou procent," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Trend klesající inflace se pod vlivem slábnoucí spotřebitelské a investiční poptávky pravděpodobně i podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského obnoví hned v úvodu druhé poloviny roku. "Odhadujeme, že se inflace do konce roku bude postupně blížit úrovni dvou procent," uvedl.

"Poté, co se do cen přelijí všechny letošní změny spotřebních daní, by se inflace měla dál snižovat až na cílová dvě procenta," uvedl i analytik ČSOB Petr Dufek.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že se překvapivě například prozatím pandemie koronaviru neprojevila v rychlejším propadu cen služeb. "To však může také souviset s tím, že měření cen v posledních měsících neprobíhalo standardním způsobem, a nemuselo tak cenový vývoj zachytit zcela správně," uvedl. Za celý rok pak pod dnešních statistikách očekává průměrnou inflaci na 2,5 procenta.

I podle ekonoma Komerční banky Michala Brožka jsou prognózy vývoje cen nyní stejně nejisté jako prognózy vývoje ekonomiky. "Výpočet některých statistik je nyní komplikovanější. Je například otázkou, jak se budou vyvíjet ceny dovolených, které obyčejně podléhají výrazné sezonnosti," upozornil.

Analytik společnosti Natland Petr Bartoň upozornil, že pokles české inflace následuje po významných poklesech v ostatních evropských zemích. "Stále ale máme nejvyšší inflaci v EU a klesá relativně pomaleji než v jiných zemích. To je poměrně překvapující, protože v posledních letech byla u nás inflace způsobena vyloženě poptávkou, a ta nyní poměrně razantně poklesla," uvedl. Významným faktorem české inflace do budoucna bude podle něj i zmírnění růstu mezd.

"Inflace je aktuálně asi ten nejmenší problém, který trápí českou ekonomiku," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Související

Více souvisejících

inflace zdražování Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 37 minutami

před 37 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy