K snídani by Češi v obchodech chtěli více pečiva a ovoce, ukázal průzkum

Snídani si 61 procent Čechů kupuje ve velkých hypermarketech, do menších obchodů pro ni chodí 31 procent lidí. Sortiment je dostatečný pro tři pětiny zákazníků, širší výběr pečiva a ovoce by si přálo přes 20 procent Čechů. Dopřát si zdravou snídani se alespoň občas snaží 80 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Tesco a Žabka.

Nejvíce Čechů snídá pečivo. Uzeninou ho doplňují dvě pětiny lidí, s marmeládou ho preferuje 20 procent respondentů. Sladkým pečivem den začíná čtvrtina Čechů, míchaná vajíčka si dopřává 16 procent lidí. Čaj si k snídani dává 53 procent oslovených, 45 procent lidí upřednostňuje po ránu kávu.

"Nejprodávanější kombinací snídaňových meníček je latte či espresso s croissantem. Ze sladkého pečiva se pak nejvíce prodává donut s čokoládovou polevou, čokoládový závitek a rozinkový šnek," uvedl generální manažer obchodní sítě Žabka Radim Lunda.

Pravidelně snídá 69 procent Čechů, první jídlo dne někdy vynechá 24 procent lidí, nikdy nesnídá sedm procent respondentů. Většina lidí jí ráno doma o samotě, čtvrtina Čechů snídá s rodinou a desetina lidí si snídani nosí do práce.

Tesco se v posledních letech podle své obchodní manažerky Jany Suché zaměřilo především na zdravé snídaně a rozšířilo sortiment o stoprocentní džusy, smoothie, jogurty nebo müsli. Podle zjištění ČTK stále větší výběr především čerstvých ovocných šťáv, smoothies, ale také koncentrovaných ovocných "panáků" tzv. shotů nabízejí i další obchodní řetězce.

Související

Pečivo, Ilustrační fotografie

Ceny pečiva dál porostou. Pekaři řekli, o kolik zdraží

Ceny pečiva by letos měly růst jen v řádu jednotek procent a nemělo by už docházet ke skokovému zdražení jako v minulém roce. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a cukrářů v ČR. Průměrná cena kilogramu konzumního chleba byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v prosinci loňského roku meziročně o polovinu vyšší.

Více souvisejících

pečivo Obchody Tesco češi průzkumy Ovoce

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy