Kellnerova PPF prodala část akcií ruského těžaře Polymetal

Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera prodala část akcií ruské firmy Polymetal. Podle Hospodářských novin (HN) PPF za akcie utrží téměř 200 milionů liber (5,77 miliardy korun.), její podíl se tím ve společnosti těžící zlato a stříbro snížil na 3,9 procenta z předchozích 6,5 procenta.

"Transakce proběhla v úterý formou zvláštní aukce, v níž větší skupina investorů získala 12,5 milionu akcií za cenu 15,75 libry za kus. To představuje slevu necelá tři procenta oproti úterní závěrečné ceně akcií na burze. Ukázala to data londýnské burzy, kde se akcie Polymetalu obchodují," píšou HN.

Prodej potvrdila i PPF na svém twitterovém účtu, jinak firma nechtěla transakci komentovat.

Prodali jsme 2,6 % akcií Polymetalu, ruské těžební společnosti zaměřené na zpracování stříbra a zlata. Loni jsme podobným způsobem prodali 4,5 %. Náš podíl ve firmě nyní činí 3,9 %.

— Skupina PPF (@SkupinaPPF) July 1, 2020

Podle informací HN šlo o příležitost prodat další část akcií v době, kdy se drží poblíž svého rekordu, dosaženého v květnu. Od začátku roku posílily téměř o 36 procent, což je spojené s růstem ceny zlata. Ke zlatu, které rostlo už loni, se investoři obracejí v době nejistoty. Polymetal za minulý rok oznámil rekordní příjmy za 2,25 miliardy dolarů (54 miliard korun) a čistý zisk 483 milionů dolarů, píše list.

Polymetal patří podle HN mezi pětici největších producentů stříbra na světě, firma drahé kovy těží v devíti dolech v Rusku a Kazachstánu a má 11.600 zaměstnanců. PPF do společnosti vstoupila v roce 2008 a několik let byla jedním z největších akcionářů. V posledních letech svůj podíl snižuje. Naposledy prodala čtyřapůlprocentní balík akcií před rokem.

Související

PPF

Jak se mění PPF? Kellnerová stojí v čele tři roky, teď veřejně promluvila

Po tragické smrti nejbohatšího Čecha a hlavního vlastníka obchodního impéria PPF Petra Kellnera na Aljašce před téměř třemi lety málokdo znal jeho manželku. Nicméně situace se od té doby změnila a Renáta Kellnerová se nyní prakticky stala synonymem pro PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jak si představuje fungování podniku, ale také jak se zaměření skupiny posunulo směrem k Západu.

Více souvisejících

ppf group Petr Kellner Polymetal Akcie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy