Kolik bude letos stát vánoční kapr?

Rybářství Třeboň doporučuje velkoobchodním odběratelům koncovou cenu při vánočním prodeji u stánků kolem 100 korun za kilogram kapra výběrového. Je to stejně jako loni. Meziročně nižší bude cena ryb, které firma vyváží do Polska. ČTK to dnes při výlovu rybníka Rožmberk řekl předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Ceny na vánočním trhu se budou lišit podle regionů. Nejnižší budou v jižních Čechách, v dalších krajích poroste cena kvůli dopravě, manipulaci s rybou či nájmům za prodejní místa.

"Letošní rok je rokem vyloženě průměrným. V dubnu, květnu byla oproti loňsku zima, vegetační období pro růst kapra bylo kratší. V té souvislosti nepočítáme s žádnými změnami cen, co se týká Vánoc, budou jako v loňském roce. Nejlevnější ryby budou u rybářských společností na sádkách. Tam, kde se ryba musí převážet, manipulovat, platit nájem za prodej, se navýší zhruba o deset korun oproti (ceně) výrobních podniků," řekl Provázek.

O cenách ryb určených na export Fish Market jedná, jasno bude do konce října. Podle Provázka se očekává, že cena ryb vyvážených do Polska se proti roku 2018 propadne. O kolik korun, neuvedl.

"V loňském roce se nepodařilo v Polsku prodat ryby v takovém objemu jako v roce předchozím, ryby se buď nedolovily na podzim, nebo se potom vracely do rybníků. Ryb je v Polsku letos víc než jiná léta. Polsko je důležitý ventil pro celou Evropu, protože před deseti 15 lety se výroba v Polsku propadla a Polsko vše řešilo importem z Litvy, Maďarska, České republiky, Chorvatska. A když se bude (polská) produkce navyšovat, tak se omezuje pro ostatní země možnost exportovat ryby do Polska," řekl Provázek.

Fish Market je výhradním prodejcem živých ryb a výrobků z ryb holdingu Rybářství Třeboň. Hlavním artiklem je živá ryba, především kapr šupinatý a lysý. Přibližně 75 procent produkce ryb vyváží do Evropy, 25 procent jde na domácí trh převážně před Vánoci. Vyváží i do Německa, Francie, Itálie, Maďarska či Srbska. Fish Market prodává ryby i z Rybářství Hluboká či Mariánských Lázní.

Třeboňští rybáři dnes zahájili třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají výnos 150 tun tržních ryb. Výlov loni přilákal 50.000 lidí.

Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, chce od října do listopadu vylovit z 250 rybníků 2400 tun ryb, hlavně kaprů. Při výlovech bude na hrázích stát kilogram kapra 85 Kč, jako loni. Firma se podílí na tuzemské produkci ryb 15 až 18 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapr. Společnost hospodaří na 450 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na export jde 65 až 70 procent ryb.

Související

Ilustrační fotografie.

Kapr se v Česku prodává na tisícovkách míst, kontrolují je veterináři

Vánoční kapři se budou letos prodávat podobně jako loni na zhruba 3000 místech po celé ČR. Státní veterinární správa (SVS) bude v nadcházejících dnech kontrolovat dodržování hygienických podmínek, životní podmínky ryb a dodržování legislativy při usmrcování. Správa doporučuje, aby si lidé nechali ryby usmrtit přímo v místě prodeje. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Ilustrační foto

Tradiční vánoční úprava ryby? Kapr na modro a na černo

Kapr dnes nepochybně patří na vánoční stůl. Tam se však dostal až v průběhu 19. století, tradiční štědrovečerní večeře vypadala v minulosti úplně jinak. Kapr se také nepodával o Štědrém večeru ve formě smažené v trojobalu, ale na modro nebo na černo.

Více souvisejících

kapr Rybářství Třeboň Vánoce Ekonomika Jihočeský kraj Ryby

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy