Kapr dnes nepochybně patří na vánoční stůl. Tam se však dostal až v průběhu 19. století, tradiční štědrovečerní večeře vypadala v minulosti úplně jinak. Kapr se také nepodával o Štědrém večeru ve formě smažené v trojobalu, ale na modro nebo na černo.
Ryba se v jídelníčku našich předků objevovala poměrně často jako typické postní jídlo. Ve starých českých kuchařkách můžeme najít velké množství receptů na přípravu ryb. Nejčastěji se jedla zřejmě štika, která se podávala osmažená s omáčkou uvařenou z vína, rozinek, jablek, smetany a nejrůznějšího koření. Servírovala se také s jablky, kyselým zelím nebo zvláštní perníkovou omáčkou. Na podobný způsob se upravoval také kapr.
První zmínka o kaprovi podávaném o Vánocích pochází z roku 1253 z pera vlámského mnicha Viléma z Rubruku. Ten tehdy strávil vánoční svátky na dvoře jednoho mongolského vládce, který si vzal za manželku křesťanku, a proto se o Štědrém dnu podávala postní ryba, a to právě kapr. Na štědrovečerním stole se v našich zemích poprvé objevil až někdy v 17. století a výhradně u vyšších společenských vrstev. Nedílnou součástí Vánoc se kapr stal teprve v 19. století. Tehdy tuto rybu jako štědrovečerní pokrm zmínila ve své Domácí kuchařce známá Magdalena Dobromila Rettigová. Ta sepsala recepty na kapra na modro, na černo i smaženého. Právě kapr upravený na modro a na černo byl zprvu nejoblíbenější, zejména v měšťanském prostředí. Na venkově se až do první světové války však o Štědrém večeru jedl spíše kuba připravený krup a hub. Teprve po druhé světové válce se s Vánocemi začal pojit kapr smažený. Právě tehdy vzrostla všeobecně obliba smažených pokrmů.
Kapr na modro nebo na černo se dnes už téměř nepřipravuje. Oba způsoby jsou velmi náročné na přípravu a výsledné pokrmy charakterizuje neobvyklá chuť.
Kapr na modro dostal své pojmenování podle barvy, kterou ryba získala po naložení do octa. Pokud nebyl k dispozici o Vánocích kapr, stejným způsobem se připravovala jiná ryba, třeba štika nebo pstruh. Ryba se musela nejprve obrat od šupin a naporcovat. Poté se jednotlivé kousky daly do pekáče kůží dolů a zalily se horkým octem se solí. Tak ryba okamžitě zmodrala. Také bylo potřeba připravit rosol z uvařených telecích a vepřových nožiček. To se většinou dělalo den dopředu. Druhý den se do vývaru přidal ocet od kapra, nakrájená kořenová zelenina, cibule, sůl, pepř, pár kuliček nového koření, bobkový list, snítka tymiánu a vše se spolu krátce povařilo. Po chvíli se do vývaru dal uvařit kapr zhruba na půl hodiny, než maso změklo. Tím ovšem příprava nekončila! Kapr se nechal vychladnout a dal se do pekáče, kam se ještě přidal vývar smíchaný s želatinou a vaječnými bílky. Na rybě se vytvořil rosol, který se pak i s masem naporcoval a servíroval.
Kapr na černo se připravoval již v 16. století, recept na něj se nachází již v kuchařce Bavora Rodovského z Hustiřan. V 16. i v 19. století se kapr na černo chystal prakticky stejným způsobem. Do hrnce se do vody přililo trochu octa, vložila se celá cibule a kořenová zelenina pokrájená na kousky. Přidala se sůl, pepř, bobkový list, hřebíček, nové koření a trocha piva. Vše se povařilo, než zelenina změkla. Pak se do vývaru dal naporcovaný kapr. Měkké maso se následně vyndalo z hrnce, do vývaru se nakrájely vlašské ořechy a nastrouhal perník a citronová kůra, přililo se malé množství citronové šťávy a červeného vína. Do vývaru patřila i malinová zavařenina a sušené švestky. Vše se vařilo do zhoustnutí, hotová černá omáčka se podávala k uvařenému kaprovi.
Související
Historie se opakuje? Australané mohou odstartovat novou vlnu dekolonizace
Velká pardubická se jezdí již 150 let. V historii ji vyhrála pouze jedna žena
Aktuálně se děje
před 25 minutami
Medveděv opět vyhrožuje: Když nás budete ignorovat, bude třetí světová válka
před 54 minutami
Američtí experti pro EZ vysvětlili, proč lidé volí Trumpa, když hrozí opakování útoku na Kapitol
před 1 hodinou
Rakouský myslivec, který vraždil u hranic s Českem, je po smrti
před 1 hodinou
"Katastrofa, apokalypsa..." OSN popsala, co se odehrává v Pásmu Gazy
před 2 hodinami
Severokorejští vojáci na Ukrajině jsou hrozbou nejen pro Evropu, varují státy
před 4 hodinami
Írán chce rozpoutat válku na Blízkém východě? Do konfliktu se snaží zatáhnout i Irák
před 4 hodinami
EXKLUZIVNĚ: Šéfka volební komise v USA pro EZ popsala, jak hurikán ovlivní volby
před 5 hodinami
Zelenskyj vyzval svět, aby začal něco dělat se severokorejskými vojáky na Ukrajině
před 6 hodinami
Respirační onemocnění v Česku nabývají na síle. Stoupá počet lidí s covidem i černým kašlem
před 7 hodinami
Íránská hrozba sílí. Zvýší dolet balistických střel, může přehodnotit i jadernou doktrínu
před 8 hodinami
Výhled počasí na listopad. Předpověď budí obavy i jinde v Evropě
včera
Izraelci teď nejsou v bezpečí nikde, ukazuje případ ze Švédska
včera
Princ Harry se z USA poroučet nebude, naznačil syn Donalda Trumpa
včera
Policisté budou protestovat i za vyšší platy. S udělováním pokut se nepočítá
včera
Říjnové počasí bylo nadprůměrně teplé. Teď přijde ochlazení
včera
Día de los Muertos: Jak vypadají mexické Dušičky?
včera
Bleskový zásah policie v České Lípě. Po sídlišti se procházel muž se zbraní
včera
ÚOHS začal rozhodovat o dostavbě Dukovan. Zákaz zůstává v platnosti
včera
Policie vyšetřuje vraždu na Klatovsku. Mrtvého našli před domem
včera
Počasí se mění a svět nic nedělá. První stát bude bojkotovat klimatickou konferenci COP29
Papua-Nová Guinea oznámila, že bude bojkotovat nadcházející klimatický summit OSN, dokud hlavní světoví znečišťovatelé nezačnou podnikat konkrétní kroky. Ministr zahraničí této ostrovní země Justin Tkatchenko označil účast své země na summitech COP za "plýtvání časem", protože podle něj zatím nedošlo k žádným skutečným změnám.
Zdroj: Libor Novák