Lesy ČR zruší krajská ředitelství, chtějí ušetřit desítky milionů

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) bude mít od 1. ledna novou organizační strukturu, kdy místo 11 krajských ředitelství vznikne sedm oblastních ředitelství s posílenými pravomocemi. Podnik věří, že na režijních nákladech ušetří desítky milionů korun.

Již od 1. září podnik zřídil nový Závod lesní techniky, který má vlastní kapacity na těžbu kůrovcového dříví. ČTK to řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi.

Počet provozních zaměstnanců, revírníků a dalších lidí, kteří jsou potřeba v lese, zůstane po reformě stejný nebo se zvýší. "Ubudou referentské administrativní režijní pozice," řekla mluvčí. Uvedla, že pod sedm oblastních ředitelství budou spadat i vodohospodáři, kteří dosud působili na samostatných správách toků. Změny se na Moravě dotknou i lesních správ, kdy se v Olomouckém kraji sloučí šest lesních správ do tří.

Do konce března 2021 by z podniku mělo postupně odejít 42 zaměstnanců. Zejména půjde o úřednické pozice, například administrativní pracovnice, referenty pozemkové evidence, účetní, stavební techniky. Naopak v technicko-hospodářských a dělnických pozicích v ochraně lesa, na pěstebních a těžebních pracích a v expedici dříví může vzniknout až 150 míst.

Specializovaný Závod lesní techniky by měl pomoci podniku především v boji s kůrovcovou kalamitou a jinými neočekávanými událostmi a kalamitami. "V závodě budou soustředěné naše kapacity - lidi i stroje. To podniku umožní zasahovat rychle a samostatně," uvedla mluvčí.

Lesy ČR letos čekají zisk na úrovni 70 milionů korun. Dostat výsledek do plusu mu pomohou státní příspěvky. Na hospodaření a kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kalamity by měl stát firmě poslat 2,25 miliardy korun. Původně podnik v koncepci hospodaření počítal s tím, že kvůli kůrovcové kalamitě letos utrpí ztrátu až 1,9 miliardy korun.

Hospodářské výsledky podniku nadále negativně ovlivňují nízké ceny dříví a prodej dříví horší kvality z kůrovcových těžeb. Na podnik dopadá i růst nákladů na pěstební činnost.

Související

Agrofert

Vítězem miliardového lesnického tendru je firma z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. 

Více souvisejících

lesy čr kůrovec Ekonomika Hradec Králové

Aktuálně se děje

před 7 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 37 minutami

před 37 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy