Ministr Havlíček: U Olomouce má vzniknout závod na výrobu respirátorů

Americká společnost Honeywell pravděpodobně postaví u Olomouce závod na výrobu respirátorů s kapacitou pět milionů kusů měsíčně. Vybudován by měl být během čtyř měsíců. ČTK to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Uvedl, že zástupci vlády a vedení firmy jsou těsně před uzavřením dohody. Podle Havlíčka nepůjde o investiční pobídku, stát se ale zaváže odebírat část produkce.

"V posledních dnech intenzivně jednáme společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) s vedením společnosti Honeywell. Jsme těsně před uzavřením dohody, v rámci které Honeywell vybuduje během čtyř měsíců závod na výrobu respirátorů s kapacitou pět milionů kusů měsíčně. Honeywell má v ČR velké průmyslové zázemí, takže by výrobna měla být situována v Olomouci, alokovala by tam 300 lidí," sdělil dnes na dotaz ČTK Havlíček.

Ministr na twitteru posléze upřesnil, že "závod na výrobu respirátorů s kapacitou pro celou střední Evropu" má společnost vybudovat ve svém areálu u Olomouce. Firma Honeywell Aerospace má v Hlubočkách nedaleko Olomouce továrnu, ve které vyrábí a opravuje letecké motory.

ČR se může stát plně soběstačnou zemí ve výrobě respirátorů. Společně s premiérem finalizujeme dohodu se společností Honeywell, která má v Česku průmyslové zázemí a která obratem vybuduje ve svém areálu u Olomouce závod na výrobu respirátorů s kapacitou pro celou střední Evropu.

— Karel Havlíček (@KarelHavlicek_) April 8, 2020

Stát podle Havlíčka neposkytne společnosti investiční pobídku, ale slíbí, že bude část vyrobeného zboží odebírat. "Dohoda není v režimu investičních pobídek, ale částečným odebráním produkce. Tu využijeme pro české zdravotnictví, energetiku, průmysl, pro správu hmotných rezerv a ještě budeme mít důležitý exportní artikl. Staneme se tak v této oblasti plně soběstačnými a nezávislými na dovozu," uvedl Havlíček.

Česká republika trpěla nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek od počátku současné koronavirové krize, s přibývajícími dodávkami převážně ze zahraničí se situace postupně zlepšuje.

Náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel v úterý uvedl, že strategií resortu je nakupovat hlavně české produkty, a podpořit tím tuzemský průmysl a tuzemské firmy, které vzhledem k omezením a mimořádným opatřením nemohou vyrábět nebo nemají dostatečný odbyt pro své dosavadní zboží. Ministerstvo bylo v minulých dnech mimo jiné kritizováno za to, že nevyužilo nabídku českého výrobce termokamer pro nemocnice.

V roce 1993 Honeywell otevřel vývojové středisko v Praze, bylo to první zařízení svého druhu mimo území USA. Další vývojáře firma zaměstnala v Brně, kam přišla v roce 2003. Kromě toho má v Olomouci a Brně výrobní závody. Mateřská společnost Honeywell International se sídlem v USA ve světě zaměstnává zhruba 130.000 lidí.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček olomouc Ekonomika Honeywell Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy