Na bavorském přechodu pokračuje bezplatné testování pendlerů z ČR

Na německé straně přechodu Železná Ruda na Klatovsku dnes od 12:00 pokračuje bezplatné testování pendlerů z ČR na covid-19. Odběrové místo u Arberlandhalle v Bayerisch Eisenstein bude v provozu každý všední den od 10:00 do 18:00. Plánovaná kapacita je až 450 testů denně, je nutná rezervace, řekla ČTK koordinátorka česko-bavorské spolupráce Simona Fink ze Zemského úřadu v Regenu.

Podle zemské radní Rity Röhrlové zadal okres Regen firmě IMS záchranná služba zřízení nové testovací stanice u Arberlandhalle. Okres o tom rozhodl proto, aby pendleři měli možnost splnit svoji povinnost nechat se testovat, řekla Fink. IMS začala s přípravou už v pátek. Testování bude v kontejneru před halou, registrace v hale. "Pendleři mohou zaparkovat auta u bývalého bazénu, 100 metrů od haly," řekla Röhrlová.

Oproti dřívějšímu testování v mobilních stanicích je nutná rezervace na ims-rettungsdienst.de/eisenstein. Web byl spuštěn 31. října večer a je dostupný v češtině. Podle radní se mohou v Bayerisch Eisenstein testovat nejen pendleři, ale i místní občané. Další odběrové místo je v Regenu v Tierzuchthalle. Zájemci se musí objednat on-line na ims-rettungsdienst.de/regen, vyplní registrační formulář na covidtestbayern.sampletracker.eu/. QR-kód, který jim přijde do e-mailu, pak ukážou na odběrovém místě.

Bezplatné testování českých pendlerů 12. až 15. října odhalilo 3,3 procenta pozitivních lidí jezdících za prací do Bavorska. Šlo o 48 Čechů z 1456. Okres Regen tehdy slíbil, že bude v testování pokračovat. Zamezuje dalšímu šíření nákazy, řekla radní. Pendlerům stačí kartička zdravotní pojišťovny a potvrzení od zaměstnavatele.

Německo zařadilo Česko od 25. září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku a neprokáže se negativním testem na covid-19, musí na 14 dnů do karantény. Čeští pendleři mají výjimku od bavorské vlády, ale od 23. října platí v Bavorsku povinnost nechat se jednou jednou za týden otestovat. Pro zahraniční pracovníky jsou testy bezplatné, hradí je bavorská vláda. V Bavorsku jsou uznávány i testy z ČR.

Související

Více souvisejících

hranice Plzeňský kraj Německo Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 41 minutami

před 51 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy