OSVČ budou dostávat peníze z Antiviru i kompenzační bonus, novela míří k podpisu na Hrad

Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus budou smět dostávat peníze i z programu Antivirus, podobně jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Spolu s bonusem budou smět případně čerpat i peníze z programů Covid - Nájemné nebo Ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné. Počítá s tím návrh Senátu, který dnes Sněmovna schválila.

Senátní návrh je součástí novely zákona o spotřebních daních, která do budoucna osvobozuje pivovary od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Předlohu musí ještě podepsat prezident. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) senátní návrh podpořila.

Ve @snemovna jsme právě schválili novelu zákona o spotřebních daních. Novela obsahuje i pozměňovací návrh, který u OSVČ v jeden den umožní souběh kompenzačního bonusu s příspěvkem Antivirus, ošetřovným pro OSVČ a s Covid-Nájemným. @MinFinCZ na návrhu odborně spolupracovalo.

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) December 15, 2020

Ministryně řekla, že se rozhodla na základě debat hlavně v Senátu upřednostnit hledisko větší podpory podnikatelům, kteří ji nyní potřebují. Souběžné čerpání peněz by mělo být možné také zpětně pro již skončená podzimní bonusová období. Ministerstvo financí to slíbilo koncem listopadu.

Pro senátní verzi zákona hlasovalo 101 ze 106 přítomných poslanců, proti nebyl žádný z nich.

Změnu předložil v Senátu předseda senátního ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (za Senátor 21) s tím, že je na ní shoda s ministerstvem financí i s profesními organizacemi. Podle něj si osoba samostatně výdělečně činná, která je zároveň zaměstnavatelem, nyní musí zvolit, zda požádá o podporu pro zaměstnance, nebo pro sebe a svou rodinu. Senátní úprava to má změnit.

Kompenzační bonus pro živnostníky činí 500 korun denně za omezení jejich podnikání kvůli koronavirové krizi. Programy Antivirus jsou dva. V prvním stát proplácí celou mzdu s odvody do 50.000 korun v provozech, které vláda nařídila zavřít. Hradí také 80 procent náhrady pro pracovníky v karanténě do 39.000 korun superhrubé mzdy. V druhém mohou firmy získat příspěvek, který dorovnává 60 procent náhrady do 29.000 korun superhrubé mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu.

Pivovarům schválená předloha prodlužuje osvobození od daně, které platí již nyní v souvislosti s vládními opatřeními proti epidemii koronaviru, ale jen do konce letošního roku. Schválená předloha ho zavádí trvale. Možnost vracení nespotřebovaného piva určeného k likvidaci či přepracování zpět do režimu podmíněného osvobození od daně mají pivovary od jara. Před epidemií koronaviru zákon převod piva zpět do daňového skladu neumožňoval. Od příštího roku nebude přesun vyžadovat povolení jako nyní, ale rozhodnutí, což by mělo snížit administrativu. Likvidaci by kontrolovala celní správa.

Související

Podnikatelé, ilustrační foto

Kdo je tady zvýhodněný: OSVČ, nebo zaměstnanci?

U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Více souvisejících

osvč Poslanecká sněmovna Ekonomika živnostníci zákony

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 7 minutami

před 9 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy