Přebytek veřejných financí loni klesl na 0,3 procenta HDP

Přebytek veřejných financí loni klesl na 0,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z předloňských 0,9 procenta HDP. Přebytek tak loni klesl o 33,9 miliardy korun na 15,4 miliardy korun. Zveřejněné číslo je součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Evropské komisi každá členská země EU dvakrát za rok.

Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V rámci veřejných financí loni vykázaly schodek ústřední vládní instituce, tedy vláda. Ten činil 31,7 miliardy korun, zatímco předloni to byl přebytek 9,1 miliardy korun. Naopak místní vládní instituce, mezi které patří například kraje nebo obce, loni zvýšily přebytek o 12,4 miliardy na 36 miliard korun. O 5,6 miliardy na 11,1 miliardy korun pak klesl přebytek u zdravotních pojišťoven.

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo za rok 2019 přebytkem ve výši 15,4 mld. Kč, jenž v relativním vyjádření odpovídá 0,27 % HDP. Výše zadlužení sektoru dosáhla na konci roku 2019 úrovně 30,79 % HDP: https://t.co/hQ7FNcqPf0#čsú #rychlainformace #deficit #dluh

— ČSÚ (@statistickyurad) April 1, 2020

Statistici dnes zároveň revidovali údaje za roky 2016 až 2018. V informaci z loňského října uváděli, že přebytek veřejných financí byl v roce 2018 1,1 procenta HDP. Revize si vyžádala změna metodiky Eurostatu a nová data související především s příjmy z prodeje emisních povolenek. Příjmy z prodeje povolenek jsou nově zaevidovány jeden rok po okamžiku jejich prodeje. Dosud to bylo v okamžiku prodeje.

Podle údajů Eurostatu ještě před dnešní revizí ČSÚ byl dluh ČR předloni čtvrtý nejnižší v EU, přičemž průměr EU byl zhruba 80 procent HDP. V případě veřejných financí měla ČR šestou nejlepší hodnotu v EU.

Saldo veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Pro letošní rok lze čekat výraznější zhoršení hospodaření státu kvůli dopadům šíření koronaviru. MF například zvýšilo schodek letošního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Zároveň počítá letos s poklesem ekonomiky o 5,1 procenta.

Hlavní vlna restriktivních opatření přišla až ve druhé polovině března. "Očekáváme proto, že dubnový index klesne ještě hlouběji, když plně zaznamená dopady nákazy a s ní souvisejících opatření," dodala analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. Na příkladu Číny, kde šíření nákazy kulminovalo před několika týdny, lze ale podle ní vidět, že vzpamatování může přijít záhy po zažehnání krize. Zveřejněná výrobní PMI již ukázala expanzi tamního průmyslového sektoru.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 

Více souvisejících

veřejné finance Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 21 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Ruská oslava Dne vítězství nemá nic společného s druhou světovou válkou

Odkaz sovětského vítězství nad nacistickým Německem živí proválečnou agresi v Putinově Rusku, a je oslavován s náboženským zápalem. Ve svém komentáři to uvedl server Kyiv Independent.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy