Přebytek zahraničního obchodu ČR byl v červnu historicky nejvyšší

Přebytek zahraničního obchodu ČR v červnu meziročně stoupl o 17,6 miliardy korun na 34,1 miliardy Kč. Ve sledovaném měsíci tak byl historicky nejvyšší.

Za vysokým přebytkem obchodní bilance stojí snížený dovoz, informoval o dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

"Zahraniční obchod se zbožím za měsíc červen zaznamenal historicky nejvyšší přebytek obchodní bilance ve sledovaném měsíci. Přispěl k tomu nejen vývoz zboží, který se téměř vrátil na loňskou úroveň, ale výraznou měrou se na tom podílel i stále pokulhávající dovoz zboží," uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička. Podle něj dovoz zboží meziročně ztratil a dostal se na zhruba stejnou úroveň jako na počátku pandemie koronaviru na jaře.

Vývoz zboží v červnu klesl proti stejnému loňskému měsíci o 0,4 procenta na 301,5 miliardy korun a dovoz o 6,6 procenta na 267,4 miliardy. Letošní šestý měsíc měl přitom o dva pracovní dny více než loňský.

Kladně se na výsledku zahraničního obchodu podepsal zejména růst přebytku při obchodování s auty o devět miliard korun a menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 8,2 miliardy Kč. O 2,3 miliardy se zlepšila bilance u obchodu se stroji i se základními kovy.

Naopak o 7,5 miliardy Kč meziročně horší výsledek vykázalo obchodování s počítači, elektronickými a optickými přístroji, bilance obchodu s elektrickými zařízeními se zhoršila o 2,4 miliardy korun.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie skončil v červnu přebytkem 67,1 miliardy Kč, meziročně byl tak o 13,1 miliard vyšší. Schodek obchodu se státy mimo unii klesl o 4,3 miliardy na 31,4 miliardy korun.

Související

Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

zahraniční obchod Ekonomika dovoz a vývoz Český statistický úřad

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy