Prodej ojetých aut v dubnu klesl o 86 procent

Prodej ojetých osobních aut na českém trhu v dubnu kvůli epidemii nového koronaviru klesl meziročně o 86 procent. V březnu se propadl o dvě pětiny. V současnosti se obchod začíná postupně obnovovat a dá se očekávat, že v červnu se dostane trh ojetých vozů na zhruba 70 až 80 procent výkonu z předchozího roku. Vyplývá to z údajů evropského autotržiště Carvago.

"Je to situace, se kterou se trh dosud nikdy nesetkal. Tento moment je tak pro náš obor možná nejzásadnějším, protože změnil jak zákaznické chování, tak i samozřejmě přístup prodejců a dealerů ojetých automobilů," uvedl spoluzakladatel Carvago Jan Kranát.

Relativně nejnižší pokles prodejů zaznamenala Škoda Fabia s propadem o 71 procent a Octavia se 74 procenty. O více než 90 procent se propadla poptávka například u Fordu Galaxy, Dacie Sandero, Citroënu C3, Seatu Ibiza nebo Renaultu Captur.

Z dlouhodobého hlediska každý rok stoupá průměrná útrata za jeden ojetý vůz, ale letos se kvůli koronaviru ceny propadly na úroveň roku 2019, tedy zhruba o šest až deset procent, což je výše celé marže obchodníka. Auta se v průměru prodávají za 255.000 Kč. Došlo tak ke kompletnímu přecenění a prodejci letos museli zcela zásadním způsobem změnit přístup. Na základě prvních transakčních dat je také vidět, že zákazníci vyhledávají především už zlevněné vozy. Trend prodejů levnějších aut bude pokračovat v následujících zhruba třech až čtyřech měsících.

Celá situace není podle Kranáta nijak překvapivá vzhledem k tomu, že byly zavřeny všechny kamenné pobočky, ve kterých by si zákazníci mohli koupit vůz. Dokončovaly se tak hlavně už rozjednané zakázky. "Pokud by byl trh připravený na online prodej, nemusela se opatření projevit tak drasticky. Budoucnost je v e-commerce, což vidíme i u jiných segmentů na českém trhu. Skvělým příkladem je online prodej potravin, který za posledních pár let zažívá obrovský boom, z něhož profituje především koncový zákazník," dodal Kranát.

Související

Autobazar

Počet ojetých osobních aut nabízených na českém trhu se v říjnu zvýšil

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101.453 vozů. Jejich mediánová nabídková cena klesla o 1000 Kč na 189.000 korun. Vyplývá to z pravidelné analýzy sekundárního automobilového trhu, kterou provádí společnost Aures Holdings.
Ilustrační foto

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září o 15 procent

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září meziročně o 14,8 procenta na 287.000 Kč. Ve třetím čtvrtletí se ale proti prvnímu pololetí snížila o 2000 Kč. Důvodem je snižující se zájem o koupi ojetých vozů kvůli rostoucím životním nákladům. Uvedla to společnost Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých vozidel.

Více souvisejících

Autobazar auto

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 52 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy