Rozvolňování restrikcí? U debat chybějí ti, kterých se to týká, upozornil Prouza

U debat k modelu uvolňování a zpřísňování opatření nejsou podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy ti, na které restrikce přímo dopadají. Naopak nechybějí ti, kteří podporují kompletní úzávěru ekonomiky.

Oborové svazy a asociace komentují chystané verze, pokud se k nim dostanou. Výrazným problémem modelu je, že v něm není zahrnut průmysl. Přitom tvoří jen třetinu českého hrubého domácího produktu, dvě třetiny připadají na obchod a služby. Prouza to dnes řekl na on-line tiskové konferenci.

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) pracuje na systému kategorizace epidemické situace, takzvaného rizikového skóre. Na něj bude navázaná tabulka s pěti pásmy opatření podle výše tohoto čísla udávající procento rizika. Jeho definitivní podobu chce šéf resortu Jan Blatný (za ANO) představit na tiskové konferenci v pátek.

První verzi přitom Blatný zveřejnil už minulý týden. Podle Prouzy se jednalo jen o hrubý nástin, nyní už podle něj existuje asi sedmá varianta. MZd má o tom podle něj nyní každý den videokonference s ministerstvy průmyslu a obchodu, kultury a školství. "Je trošku zvláštní, že tou další stranou, která u debat sedí, je skupina modelářů z Cerge (Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium) jako pánové (Jan) Kulveit, (René) Levínský a podobně, kteří masivně měsíčně tlačí na totální lockdown," řekl Prouza.

U jednání přitom nejsou zástupci škol jako takových, chybí účast například asociace ředitelů škol, nejsou přítomni provozovatelů kulturních zařízení ani další podnikatelů z odvětví, kterých se to týká.

Mnohem více zneklidňující je podle Prouzy fakt, že veškeré náklady opatření má platit školství, obchod a služby. "Je pro mě naprosto nepochopitelné, že už třeba v prostředním stupni (modelu uvolňování) se mají zavírat obchody, služby i školy, ale horníci v OKD budou fárat dál," uvedl. Přitom podle něj řada problémů které máme, nevznikla v obchodech, ale je známé, co na Karvinsku nakažení horníci provedli s OKD.

V květnu byla na dolech společnosti OKD největší ohniska nákazy v Moravskoslezském kraji. Šíření viru tam v červenci vedlo k několikatýdennímu přerušení těžby. V polovině srpna firma těžbu obnovila. Mezi zaměstnanci je nyní několik desítek pracovníků pozitivně testovaných na covid-19.

Související

Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

Tomáš Prouza (ekonom) ministerstvo zdravotnictví Svaz obchodu a cestovního ruchu Ekonomika Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy