Stát loni vybral na daních o 63 miliard víc, letos se kvůli koronaviru čeká propad

Stát loni vybral na všech daních ale bez povinného pojistného celkem 1105 miliard korun. Meziročně tak vybral téměř o 63 miliard korun víc. Uvedla to vláda ve státním závěrečné účtu za loňský rok, který předložila poslancům. Do státního rozpočtu zamířilo 764 miliard korun, o zbytek se rozdělily v souladu s rozpočtovým určením daní obce, kraje a Státní fond dopravní infrastruktury.

Pro příští rok plánuje stát vybrat na všech daňových příjmech 1351 miliard korun. Letos však u některých daní jejich výběr kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru proti plánům poklesne. Vyplývá to například z dokumentace k novele státního rozpočtu, která zvyšuje jeho schválený schodek až na 300 miliard korun. Původně schválený rozpočet na letošní rok předpokládal pro letošek daňové příjmy státního rozpočtu v objemu kolem 817 miliard korun.

Na dani z přidané hodnoty vybraly úřady loni celkově téměř 431 miliard korun, což ale bylo o 10,5 miliardy méně, než předpokládal schválený rozpočet. Také meziroční tempo růstu výběru daně meziročně zpomalilo z osmi procent na 4,6 procenta. Do státního rozpočtu zamířilo 291,3 miliardy, obce dostaly v souladu s rozpočtovým určením daní 102,5 miliardy korun a kraje 37,1 miliardy korun. Také v letošním roce by měl výběr proti plánu klesnout, i když meziročně má vzrůst. Například chybějící útraty zahraničních turistů by měly znamenat pokles výběru DPH o 4,1 miliardy, odhaduje ministerstvo financí. Vliv bude mít i vypnutí elektronické evidence tržeb až do konce roku.

Pokles počtu zahraničních hostů se podle ministerstva financí letos promítne i do výběru spotřebních daní z lihu a piva shodně poklesem o 0,3 miliardy korun. Pokles proti rozpočtovaným příjmům se očekává i u spotřebních daní z pohonných hmot a tabákových výrobků. Na spotřebních daních vybral stát loni 167 miliard korun. Z toho do státního rozpočtu šlo téměř 159 miliard Kč. Přes osm miliard z daní z pohonných hmot získal fond dopravy, státnímu rozpočtu zůstalo 84 miliard. "V celkovém součtu se jedná o nejvyšší částku inkasa daně z minerálních olejů od zavedení spotřebních daní v roce 1993," uvedla vláda ve státním závěrečném účtu.

Pro letošní rok zatím ministerstvo financí předpokládá v případě daně z nafty pokles proti plánu o víc než pět procent, u benzínu by měl být pokles mírnější.

Kuřáci odvedli státu téměř 56 miliard korun, což byl meziroční pokles téměř o tři miliardy. Rozhodující vliv na nižším výběru měla podle vlády rostoucí obliba zahřívaných tabákových výrobků, na které dopadla spotřební daň až od poloviny loňského května.

Výběr daně z příjmů fyzických osob, od zaměstnanců po živnostníky, vzrostl loni téměř o 27 miliard na celkových 247 miliard. Z toho do státního rozpočtu přišlo 164,5 miliardy a 82,1 miliardy dostaly obce s kraji. Na daních od zaměstnanců získal stát zhruba 143 miliard korun.

Související

Více souvisejících

Daně Ministerstvo financí státní rozpočet cigarety DPH

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 40 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy