Svaz průmyslu: Podniky pokládají vládní opatření za nedostatečná

Většina podniků, 72 procent, považuje vládní opatření ke zmírnění ekonomických dopadů krize za nedostatečná. Desetina firem musela zcela uzavřít výrobu, téměř třetina podniků hlásí snížení výroby o více než 20 procent. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy, kterého se 2. a 3. dubna zúčastnilo 148 průmyslových podniků. Více než měsíc již ovlivňuje průmyslovou výrobu v ČR krize kvůli šíření nového typu koronaviru.

I přes mimořádně složitou ekonomickou situaci firmy zatím zaměstnance propouštět nechtějí. Téměř polovina podniků nepropouští a ani to neplánuje. Více než třetina firem v průzkumu uvedla, že čeká na podmínky a rozjezd kurzarbeitu, který začal fungovat v pondělí.

"Přestože firmám klesají zakázky, tak nepropouštějí. Vědí, že po krizi by dokázali lidi jen těžko znovu získat. Měli by problém znovu najít především kvalifikované zaměstnance. Tahle situace ale nevydrží dlouho, protože firmám chybí zakázky a kvůli tomu budou mít problémy, třeba se mzdami. To, co už vláda schválila a rozjíždí, proto musí fungovat tak, aby se k firmám finanční pomoc opravdu dostala v řádu dnů," uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

V pondělí začal fungovat program Antivirus, k jehož zavedení svaz vládu dlouhodobě vyzýval. Využít kurzarbeit, tedy kompenzace mzdových nákladů pomocí programu Antivirus, plánuje 76 procent podniků. "Firmy o něj mají zájem. Je proto důležité, aby ho mohly využívat alespoň po dobu šesti měsíců, jinak pro ně nebude mít ten správný význam. Zároveň požadujeme, aby vláda program rozšířila i pro nepřetržité provozy, které nelze odstavit, i když mají pokles poptávky," dodal.

Firmy už se také potýkají se zhoršující se platební morálkou. Třetina podniků v šetření uvedla, že jim odběratelé začínají platit po lhůtách splatnosti. Kvůli špatné platební morálce tak hrozí více než čtvrtině firem v příštích dvou měsících druhotná platební neschopnost. Na 43 procent firem očekává meziroční pokles zakázek za duben a květen o více než dvacet procent.

"Pozitivní ovšem je, že banky své chování vůči firmám zatím nepřitvrzují. Přes tři čtvrtiny firem změnu v chování bank nezaznamenaly, 15 procent podniků dokonce hlásí vstřícné chování bank. Finanční správa firmy také zbytečně nezatěžuje," upozornil Hanák.

Související

Více souvisejících

svaz průmyslu a dopravy firmy Vláda ČR Ekonomika průzkumy kurzarbeit Jaroslav Hanák (Svaz průmyslu)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 42 minutami

před 47 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy