Vláda zapomíná při řešení rostoucích cen energií na firmy, tvrdí Svaz průmyslu

Vláda zapomíná při řešení rostoucích cen energií na firmy, tvrdí Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR). V dnešní tiskové zprávě uvedl, že zásadně odmítá návrh na převedení části výnosů z emisních povolenek do státního rozpočtu, který minulý týden schválila vláda. Celkově má jít asi o 17 miliard korun, které chce kabinet použít na zmírnění sociálních dopadů současného zvyšování cen energií.

Nyní tyto peníze směřují do Modernizačního fondu, který patří pod ministerstvo životního prostředí. Šéf resortu Richard Brabec (ANO) v reakci kritiku odmítl, žádné investiční plány průmyslu podle něj plánovaný krok neohrozí.

SP ČR dnes uvedl, že nezpochybňuje nutnost řešení negativních dopadů vysokých cen energií, je podle něj ale třeba hledat systémová řešení. Zdůraznil, že stát nemůže zavírat českému průmyslu klíčový a pro některé oblasti téměř jediný možný zdroj financování použitelný k modernizaci a postupné dekarbonizaci.

"Vláda deklaruje, jak svým návrhem pomáhá zmírnit dopady ceny elektřiny pro domácnosti, na druhé straně ohrožuje například prostředky pro modernizaci centrálních zdrojů tepla, které dnes využívají téměř čtyři miliony obyvatel ČR. Změna zákona by byla nesystémovým krokem, který ohrozí potřebné investice do modernizace a dekarbonizace energetiky a průmyslu," řekl dnes prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Situace s energetickými vstupy podle svazu není příznivá ani pro podnikatelský sektor, kdy rostoucí náklady ubírají některým firmám prostředky potřebné pro investice. "Přestože jsme vyzvali vládu na tripartitě k okamžitému řešení i pro firmy, stále nevidíme konkrétní kroky, které by pomohly tlumit stávající situaci. Naopak vláda předložila zatím pouze návrh, který SP ČR musí odmítnout, protože snižuje prostředky pro investice a transformaci energetiky a průmyslu v příštích letech," dodal Hanák.

Ministerstvo životního prostředí kritiku odmítá. "Mohu všechny ujistit, že kdyby se převod peněz z Modernizačního fondu na kompenzace rostoucích cen energií podařil, tak to opravdu neohrozí žádné investiční plány průmyslu," řekl dnes ČTK Brabec. Do Modernizačního fondu podle něj v příštích deseti letech bude směřovat namísto plánovaných 150 miliard až 300 miliard korun, důvodem je růst cen povolenek.

"I kdyby se část peněz na ty následující dva roky převedla na řešení sociálních dopadů na domácnosti, prostředky na vypsané a plánované výzvy Modernizačního fondu v následujících dvou letech již máme pokryté, s tím jsme samozřejmě počítali. Takže opravdu není třeba mít obavy," dodal ministr.

Návrh, který vláda schválila formou novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, musí nyní projednat s Evropskou komisí. Následně bude návrh řešit český Parlament. Brabec po schválení materiálu vládou uvedl, že výnosy jsou vyšší, než se původně očekávalo, jeho úřad proto navrhl jejich využití na současné výkyvy cen energií.

Peníze měly původně směřovat do Modernizačního fondu, který je určen na investice do modernizace energetiky ve východní Evropě. Do státního rozpočtu by v následujících dvou letech měla jít asi polovina z těchto peněz. Pro rok 2022 má podle současných odhadů jít asi o osm miliard korun, pro rok 2023 dalších devět miliard korun.

Vláda kvůli vysokým cenám energií minulý týden schválila také návrh novely zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok. Novela zamíří do Sněmovny. Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci.

Související

Vláda ČR

Vláda letos poprvé vyjela do krajů, jednala v Jablonci nad Nisou

Vláda se letos poprvé sešla na výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji. Kabinet se zabýval mimo jiné aktuální situací ve výstavbě dopravní infrastruktury v Libereckém a Královéhradeckém kraji, využíváním dotačních programů Ministerstva životního prostředí v obou krajích či přeshraniční spoluprací mezi příhraničními oblastmi Česka, Polska a Německa. Vláda jednala i s radami obou krajů a sešla se i se starosty okolních obcí.

Více souvisejících

Vláda ČR svaz průmyslu a dopravy Energetika Richard Brabec (ANO)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vražda v Klatovech. Policie už v neděli dopadla podezřelé

Policie od nedělního večera vyšetřuje násilný trestný čin, který se stal v Klatovech v Plzeňském kraji. Případem se zabývají kriminalisté, zadrženy byly dvě podezřelé osoby. Obětí je podle dostupných informací senior. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy