Zahraniční obchod ČR se přehoupl do přebytku 7,2 miliardy. Loni byl ve schodku

Zahraniční obchod Česka v říjnu vykázal přebytek 7,2 miliardy korun, zatímco před rokem byl 645 milionů ve schodku. Ke zlepšení bilance přispěl především pokles dovozu o 5,5 procenta, dovezlo se méně ropy a zemního plynu, ale také kovů a strojů. Vývoz také klesl, ale pomaleji než dovoz. Nepříznivě se na obchodu podepsalo prohloubení deficitu v obchodu s počítači a elektronikou, snížil se ale také přebytek v obchodu s auty.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

V téměř všech měsících letošního roku skončila bilance obchodu s cizinou přebytkem, říjnový je z nich nejnižší. Pouze v červenci vykázal obchod schodek, a to 1,5 miliardy korun.

Podle předběžných údajů skončila v říjnu 2019 bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 7,2 mld. Kč, což bylo meziročně o 7,8 mld. Kč více. Bilanci ovlivnila nižší hodnota dovozu fosilních paliv: https://t.co/AfzIMaNltz#čsú #rychlainformace #obchod

— ČSÚ (@statistickyurad) December 9, 2019

"Bilance zahraničního obchodu v posledních měsících pozitivně překvapuje, zdá se, že zahraniční ekonomické ochlazení a stagnace německé ekonomiky se zatím ve výsledcích tuzemského zahraničního obchodu příliš neprojevuje," uvedl analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička. Za celý letošní rok se podle něj zahraniční obchod bude pohybovat kolem rekordní úrovně z let 2016 a 2017, tedy kolem 160 miliard korun.

Vývoz v říjnu klesl o 3,2 procenta na 335,9 miliardy korun, dovoz se snížil na 328,7 miliardy korun.

Co se týče dovozu, ropy a zemního plynu se v říjnu do Česka dovezlo za 10,6 miliardy korun, před rokem byl dovoz o 4,3 miliardy korun vyšší. Meziroční pokles zaznamenal i dovoz základních kovů, a to o 3,6 miliardy na 22,8 miliardy korun. Strojů a zařízení se dovezlo v říjnu za 30 miliard, zatímco loni v říjnu dovoz činil 33,2 miliardy korun. Stoupl ale dovoz motorových vozidel z 52 na 53,6 miliardy korun, což byl zároveň nejvyšší údaj za všechny letošní měsíce.

U vývozu zaznamenaly pokles počítače a elektronika, které exportéři vyvezli do zahraničí za 35 miliard korun. Před rokem v říjnu to bylo za téměř 38 miliard korun. Největší vývozní položkou jsou motorová vozidla s vývozem za 95,6 miliardy korun. Proti loňskému říjnu se exportérům automobilů dařilo lépe a za letošní rok jde o druhý nejvyšší vývoz po květnu.

Od ledna do října zatím obchodní bilance vykazuje přebytek 143,8 miliardy korun, což je o 57,8 miliardy více než před rokem. Vývoz od začátku roku stoupl o 3,1 procenta, dovoz o 1,2 procenta. Podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka jsou souhrnná čísla za prvních deset měsíců letošního roku nad očekávání dobrá s ohledem na špatnou situaci v německém exportně laděném průmyslu. Stojí za tím právě automobilový průmysl, z druhé strany potom nižší dovoz investičních statků, míní. Otázkou ale podle Daňka je, co bude v závěru roku.

"Poslední dva měsíce letošního roku budou mít čeští exportéři ještě hodně práce, aby udrželi rekordní čísla vývozu, aktuálně mají "náskok" přibližně 100 mld. Kč oproti loňskému roku. Dosáhnout na rekordní celkovou bilanci zahraničního obchodu bude obtížné, neboť aktuálně zaostáváme bez 100 milionů Kč o 20 mld. Kč," uvedl Daněk.

Související

Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

zahraniční obchod Ekonomika dovoz a vývoz Český statistický úřad Česká republika

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 19 minutami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 39 minutami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Finále Eurovize 2024 bez Česka. Aiko v semifinále neuspěla

Česko bude chybět mezi 26 zeměmi v sobotním finále Eurovize ve švédském Malmö. Aiko totiž nepostoupila ze čtvrtečního druhého semifinále. Nejlepším českým výsledkem tak zůstává šesté místo Mikolase Josefa z roku 2018. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy