Ztráty kvůli koronaviru? Vláda bude řešit finanční podporu pro podnikatele

Stát poskytne podnikatelům, kteří utrpěli ztráty v souvislosti s koronavirem finanční podporu v celkovém objemu 600 milionů korun. Bude-li třeba, částka se případně navýší až na miliardu. Na speciálním programu COVID úvěr přes víkend pracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB). Návrh programu mimo jiné počítá s ročním odkladem splátek a splatností dva roky. V pondělí jej posoudí vláda.

Ministerstvo průmyslu to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Program má podnikatelům pomoci s výpadkem cash flow. Zjednodušeně by podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové mělo jít o "rychlé peníze", které by státní ČMZRB při splnění stanovených podmínek poskytla.

"Pomoc se má týkat podniků, které kvůli nákaze přišly o obchodní zakázky v Itálii nebo v Číně, také dopravců kvůli poklesu přeprav, nebo podnikatelů, kteří doplatili na zrušení veletrhů. Půjde o 650.000 až 15 milionů korun pro jeden subjekt," uvedl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. "Žádosti o COVID úvěr by ČMZRB začala přijímat do měsíce od schválení programu vládou.

Z COVID úvěru by malé a střední podniky mohly financovat drobný majetek či zásoby, firmy starší tři let například i mzdy nebo pohledávky. "Žádostí o podporu by měla posuzovat komise složená z expertů ministerstva a ČMZRB," dodal náměstek ministra průmyslu a obchodu pro evropské fondy Marian Piecha.

Podpora podniků z COVID úvěru by se mohla týkat situace, kdy například dojde k nařízení karantény v podniku, zpozdí se plnění nebo se zruší obchodní kontrakty kvůli opatřením, která souvisejí s koronavirem.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR ministerstvo průmyslu firmy Ekonomika podnikatelé Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 13 minutami

před 15 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy