Oživení podnikatelské aktivity v eurozóně se téměř zastavilo, důvěra investorů klesla

Proces zotavování podnikatelské aktivity v eurozóně se v září téměř zastavil, neboť nárůst počtu nových případů nákazy novým koronavirem vedl k obnově některých restriktivních opatření. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnost IHS Markit. Obnovený pokles v sektoru služeb kompenzoval růst ve zpracovatelském průmyslu.

Souhrnný index aktivity v průmyslu a ve službách v září klesl na 50,4 ze srpnových 51,9 bodu. Udržel se však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Výsledek byl navíc lepší, než ukazovaly předběžné údaje. Podle nich zářijová hodnota indexu činila 50,1 bodu.

#eurozone PMI signals near-stalling of economy as downturns are reported in France and Spain https://t.co/aZk0x9z3Ay pic.twitter.com/W7dcfOhLUT

— Chris Williamson (@WilliamsonChris) October 5, 2020

"Protože ekonomika eurozóny v září téměř stagnovala, vyhlídky na obnovení poklesu ve čtvrtém čtvrtletí se zjevně zlepšily," uvedl ekonom společnosti IHS Market Chris Williamson. "Do značné míry to bude záviset na tom, zda se podaří dostat druhou vlnu viru pod kontrolu a zda bude pak možné přikročit k uvolnění restrikcí u sociálních kontaktů, které by umožnilo opětovné oživení aktivity sektoru služeb," dodal.

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny po pěti měsících nepřetržitého růstu v říjnu klesla. Ukázaly to výsledky průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix. Údaje tak signalizují obavy ze stoupajícího počtu případů nákazy novým koronavirem. Index důvěry klesl na minus 8,3 ze zářijových minus 8,0 bodu.

Pokles byl ale mírnější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters počítali se sestupem indexu až na minus 9,5 bodu.

Dílčí index hodnotící současnou situaci vzrostl o jeden bod na minus 32 bodů. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od března. Index očekávání ale klesl o dva body na 18,8 bodu, a je nejníže od května.

"Ekonomické oživení v eurozóně si dává přestávku," uvedl Patrick Hussy ze společnosti Sentix. Upozornil ale, že index očekávání navzdory říjnovému poklesu nadále zůstává vysoko.

Důvěra investorů v ?? ekonomiku podle indexu Sentix v srpnu znovu vzrostla. Zlepšení je patrné především s ohledem na hodnocení současné situace, očekávání pro následující půl rok zůstala nezměněna. Koruna na 26,20 za euro. Více v #KBkoment na https://t.co/8hdnEKxaxU od @komercka pic.twitter.com/Pfh6IZbwdr

— Martin Gürtler (@Martin_Gurtler) August 10, 2020

Evropský statistický úřad Eurostat minulý měsíc oznámil, že ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí kvůli omezením souvisejícím s koronavirem klesla proti předchozím třem měsícům o rekordních 11,8 procenta. Evropská centrální banka (ECB) v polovině září předpověděla, že v celém letošním roce se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny sníží o osm procent. V příštím roce pak ECB počítá s pětiprocentním nárůstem.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna podnikatelé Ekonomika investoři

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy