Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny opět vzrostla, index překonal očekávání

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v září pátý měsíc za sebou vzrostla, nachází se tak na nejvyšší úrovni od února. Ukázaly to výsledky průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix. Index důvěry se zvýšil na minus osm ze srpnových minus 13,4 bodu. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jeho zářijovou hodnotu v anketě agentury Reuters předpovídali na minus 10,5 bodu.

"Recesi jsme ještě nepřekonali," upozornil nicméně šéf Sentixu Manfred Hübner.

Dílčí index Sentix, který sleduje hodnocení současné situace, vzrostl na minus 33 ze srpnových minus 41,3 bodu. Nacházel se tak nejvýše od března. Index očekávání stoupl na 20,8 z 19,3 bodu. Průzkum se uskutečnil v období od 3. do 5. září mezi více než tisícem investorů.

The #economic recovery, which has been observable globally since May 2020, continues in September. In #Euroland we are measuring the fifth consecutive rise in the overall indices. #sentix #index https://t.co/G7sN1flBMV pic.twitter.com/Vb6fuTBRSm

— sentix (@sentixsurvey) September 7, 2020

Výsledky průzkumu rovněž ukázaly, že pátý měsíc za sebou vzrostla také důvěra v německou ekonomiku, která je největší v eurozóně. "Cesta z recese je dlouhá a také v případě Německa investoři pochybují, že propad způsobený koronavirem bude možné plně vykompenzovat během jednoho roku," uvedl nicméně Hübner.

Statistický úřad Eurostat v polovině srpna potvrdil, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve druhém čtvrtletí klesl proti předchozím třem měsícům o rekordních 12,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí analytici podle nedávného průzkumu agentury Reuters očekávají růst HDP o 8,1 procenta. Předpokládají ale, že úplné zotavení ekonomiky eurozóny z koronavirové krize zabere nejméně dva roky.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna investoři Ekonomika

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 30 minutami

před 32 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy