EU zavede cla na nerezovou ocel z Číny, Indonésie a Tchaj-wanu. Byla za uměle nízké ceny

Evropská unie zavede cla na dovoz za tepla válcovaných cívek a plátů z nerezové oceli z Číny, Indonésie a Tchaj-wanu. Evropská komise (EK) při vyšetřování zjistila, že se prodávají za uměle nízké ceny, uvádí se v jejím dnešním sdělení. Antidumpingová cla vstupují v platnost ve čtvrtek.

EK po svém zjištění stanovila, že dovoz z Číny zatíží clem 19 procent. Na produkty z Indonésie uvalí clo 17,3 procenta, na produkty z Tchaj-wanu pak 7,5 procenta.

Cla mají napravit škody, které dovoz levných produktů způsobil evropským producentům, hlavně v Belgii, Itálii a ve Finsku, poznamenala agentura Reuters.

Českých podniků se rozhodnutí EK ale zřejmě nedotkne. Mluvčí společností Liberty Ostrava a Třinecké železárny Barbora Černá Dvořáková a Petra Macková Jurásková ČTK řekly, že takovéto výrobky jejich firmy v portfoliu nemají.

Na začátku října se po celé Evropě konaly demonstrace ocelářů za obranu evropského ocelářského průmyslu se společným sloganem "Evropa potřebuje ocel, ocel potřebuje Evropu". Několik set zaměstnanců českých hutních firem se sešlo také v Ostravě. Podle odborářů ohrožuje evropské ocelárny dovoz levné oceli ze zemí mimo EU a pokud unie neprodlouží ochranná opatření, jejichž platnost má skončit příští rok v červnu, bude to znamenat zánik řady firem a statisíců pracovních míst.

Související

Ursula von der Leyenová.

EU a USA začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku

Evropská unie a Spojené státy po vyřešení sporu o cla na hliník a ocel začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku. Dohoda má být novým milníkem v transatlantických vztazích a v úsilí EU a USA o dekarbonizaci odvětví výroby ocele a hliníku v rámci boje proti změnám klimatu. Oznámili to v dnešním společném prohlášení prezident Spojených států Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Průmysl

GFG Alliance chce do Liberty Ostrava investovat 19 miliard, ocel má vyrábět "hybridně"

Společnost GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty chce v příštích deseti letech do své huti Liberty Ostrava investovat 750 milionů eur (přibližně 19 miliard korun). Součástí strategických investic bude především vybudování nové hybridní technologie pro výrobu oceli, která bude podle firmy první svého druhu v Evropě. Zásadní modernizace čeká také válcovny.

Více souvisejících

ocel clo evropská komise Čína Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy