Maloobchodní tržby v Německu vzrostly, hlavně kvůli "křečkování"

Maloobchodní tržby v Německu v únoru stouply výrazněji, než se čekalo. Meziročně se zvýšily o 6,4 procenta, neboť domácnosti se v očekávání karanténních opatření horečně zásobovaly. Informoval o tom dnes německý statistický úřad. Analytici očekávali, že maloobchodní tržby se meziročně zvýší o 1,5 procenta. Meziměsíčně se pak zvýšily o 1,2 procenta.

Německé domácnosti se připravovaly na omezení volného pohybu a notně se zásobily. V zemi byl nedostatek toaletního papíru a do slovníku se dostal výraz "hamsterkauf", tedy křečkování, v tomto případě hlavně potravin.

Zum Thema Hamsterkäufe...Gestern im Stream darüber gesprochen... @luna_shoshana#coronadeutschland #hamsterkauf #wasistlosmiteuch pic.twitter.com/NGQpZSSYUk

— Lordicem (@LordicemMarcel) March 30, 2020

Nejvýrazněji se meziročně zvýšily tržby za potraviny, nápoje a tabák, a to o 7,8 procenta. Ze snahy se předzásobit nejvíce těžily supermarkety, kterým tržby vzrostly o 8,3 procenta.

Tržby v nepotravinářském sektoru stouply o 5,6 procenta. Němci též hodně nakupovali prostřednictvím internetu a využívali doručovacích služeb. Tomuto segmentu meziročně tržby narostly o 11 procent. O 6,6 procenta se pak zvýšily tržby lékárnám a prodejcům kosmetiky.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Německo Ekonomika Obchody

Aktuálně se děje

před 44 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy