Nezaměstnanost na Slovensku stagnuje. V porovnání s ČR je však vysoká

Míra nezaměstnanosti na Slovensku loni v prosinci dosáhla 4,92 procenta a ve srovnání s listopadem se nezměnila. Proti závěru roku 2018, kdy činila 5,04 procenta, tak mírně klesla. ČTK o tom dnes informovalo Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které na Slovensku řídí úřady práce.

Nezaměstnanost na Slovensku se v posledních měsících drží blízko rekordního minima 4,88 procenta, které země ve své novodobé historii zaznamenala loni v květnu. Navzdory tomu je nezaměstnanost na Slovensku dlouhodobě vyšší než v ČR, kde loni v prosinci dosáhla 2,9 procenta.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří by mohli okamžitě nastoupit do práce, v prosinci na pětimilionovém Slovensku činil 135.517 osob. Ve srovnání se závěrem předchozího roku to představuje pokles o 2681 nezaměstnaných.

Na Slovensku i loni přetrvávaly regionální rozdíly v situaci na trhu práce. Zatímco ve dvou desítkách okresů zejména na západním a jižním Slovensku byla nezaměstnanost pod hranicí tří procent, ve 12 z celkového počtu 79 okresů dosahovala v prosinci dvouciferných hodnot.

Slovenské úřady práce na konci loňského roku evidovaly přes 92.300 volných pracovních míst, což proti listopadu představuje pokles o 5,6 procenta.

Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze odhadla, že míra nezaměstnanosti na Slovensku se bude mírně zvyšovat.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Slovensko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy