Políček pro Macrona. Francouzská ekonomika nečekaně klesla

Francouzská ekonomika v závěru roku nečekaně oslabila o 0,1 procenta. Je to první pokles po více než třech letech. Podle předběžné zprávy francouzského statistického úřadu INSEE ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil růst spotřebitelských výdajů a podnikové investice. Ve třetím kvartálu ještě francouzské hospodářství vykázalo růst o 0,3 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že druhá největší ekonomika eurozóny přidá 0,2 procenta. Žádný z nich neuvedl růstovou hodnotu nižší než 0,1 procenta.

Au quatrième trimestre 2019, le PIB baisse légèrement (–0,1 %)https://t.co/mK9sFG8V6p

— Insee (@InseeFr) January 31, 2020

Podle INSEE zpomalil v posledních třech měsících loňského roku růst spotřebitelských výdajů na 0,2 z 0,4 procenta ve třetím čtvrtletí. A to navzdory řadě loňských vládních opatření, která je měla povzbudit. Růst podnikových investic pak zpomalil na 0,3 procenta z 1,6 procenta ve třetím kvartálu.

Podle agentury DPA mohly mít na tento vývoj vliv hromadné protesty proti vládou plánované důchodové reformě. Údaj za čtvrté čtvrtletí je špatnou zprávou pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který mohl dosud dobrou kondicí ekonomiky ospravedlňovat své protržní hospodářské reformy, napsala agentura Reuters.

Navzdory nečekaně slabému závěru vzrostla ale francouzská ekonomika za celý rok 2019 o 1,2 procenta, a splnila tak vládní odhad. V roce 2018 činil růst francouzského hospodářství 1,5 procenta a o rok předtím 2,3 procenta.

Itálie vykázala v posledním čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci pokles ekonomiky o 0,3 procenta. Byl to nejprudší propad třetí největší ekonomiky eurozóny od prvního čtvrtletí roku 2013. Ve třetím čtvrtletí vzrostlo HDP Itálie ještě o 0,1 procenta.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zůstal HDP Itálie ve čtvrtém kvartálu beze změny. Meziroční údaj za třetí čtvrtletí byl upraven směrem nahoru na 0,5 procenta. Římská vláda podle italského ministra hospodářství Roberta Gualtieriho očekává, že hospodářství začátkem letošního roku oživí.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Francie Emmanuel Macron Itálie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy