Poradci německé vlády zlepšili odhad letošního vývoje ekonomiky

Poradci německé vlády zlepšili odhad letošního vývoje ekonomiky země. Podle takzvané "rady moudrých" se německý hrubý domácí produkt (HDP) letos sníží o 5,1 procenta, tedy zhruba jako za globální finanční krize v roce 2009. Jejich odhad je tak příznivější než prognóza samotné německé vlády - ta počítá s poklesem hospodářského výkonu země o 5,5 procenta. Do výňatků ze zprávy, kterou tito experti zveřejní ve středu, nahlédla agentura DPA.

Rada moudrých je optimistická kvůli výraznému letnímu oživení a zohledňuje i fakt, že současná omezení, která si vyžádala nová vlna pandemie, se nedotkla německého průmyslu. Ještě v létě přitom pětičlenný poradní orgán svůj odhad upravoval směrem dolů. Tehdy počítal s poklesem HDP mezi šesti a sedmi procenty.

"Pro další vývoj zůstává rozhodujícím dění okolo infekce a na něj navázaná omezení," stojí ve zprávě, kterou dostane na stůl německá vláda.

Současná krize bude ale i podle vládních poradců vrhat dlouhý stín. Pro rok 2021 počítají s růstem ekonomiky nově jen o 3,7 procenta. V červnu jej ještě odhadovali na 4,9 procenta. Do stavu před krizí se pak podle jejich odhadu hospodářství nevrátí před začátkem roku 2022.

Související

Více souvisejících

Německo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy