Skandál potápí firmu Wirecard. Účty s chybějící částkou 1,9 miliardy eur neexistují

Německá finanční společnost Wirecard dnes uvedla, že účty s chybějící částkou zhruba 1,9 miliardy eur (50,7 miliardy Kč), kvůli kterým auditoři EY minulý týden odmítli podepsat účetní závěrku, zřejmě vůbec neexistují. Částka představuje asi čtvrtinu celkové rozvahy firmy. Wirecard současně uvedl, že nezveřejnění výsledky za loňský rok a za první čtvrtletí roku letošního. zrušil také výhled hospodaření.

Budoucnost firmy je tak nejistá a bude záviset na vstřícnosti bank, upozornila agentura DPA.

Představenstvo na základě zkoumání zjistilo, že je velká pravděpodobnost, že bankovní účty s částkou 1,9 miliardy eur neexistují. Společnost nyní zvažuje řadu opatření, která mají zajistit, že bude schopna pokračovat v provozu, včetně snížení nákladů, restrukturalizace či ukončení činnosti některých divizí.

Wirecard se také snaží znovu vyjednat s bankami podmínky půjčky. Podle DPA jsou jednání konstruktivní a mezi bankami je zájem udržet Wirecard při životě, protože její pád by mohl způsobit šok finančnímu odvětví. Dohoda by mohla být do konce příštího týdne.

Skandál vypukl minulý týden ve čtvrtek, když auditoři EY oznámili, že nemohou potvrdit existenci 1,9 miliardy eur, které měly být na vázaných účtech u dvou bank v Asii.

Akcie společnosti Wirecard minulý týden klesly o více než 70 procent, v pátek pak rezignoval generální ředitel Markus Braun.

Pátrání po penězích na Filipínách se dostalo do slepé uličky. Filipínské finanční ústavy Bank of Philippine Islands (BPI) a BDO Unibank uvedly, že dokumenty, které mají prokázat, že u nich Wirecard uložila peníze, jsou falešné. Obě banky shodně prohlásily, že Wirecard není jejich klientem. Také filipínská centrální banka uvedla, že zřejmě žádné peníze do země nevstoupily.

BPI nicméně agentuře Reuters řekla, že suspendovala jednoho zaměstnance na pozici asistenta, jehož podpis se zřejmě objevil na jednom z falešných dokumentů. BDO pak centrální bance sdělila, že jeden z marketingových úředníků zřejmě podvodně vytvořil bankovní certifikát.

Společnost Wirecard zpracovává platby a poskytuje finanční služby, založena byla v roce 1999. V minulých letech byla v Německu dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru. V roce 2018 byla dokonce začleněna do hlavního akciového indexu DAX, a to na úkor Commerzbank. V té době její tržní hodnota činila 24 miliard eur. Po propadu v minulém týdnu klesla na méně než tři miliardy eur, upozornil server BBC.

Skandál vyšel najevo po sérii loňských článků v listu Financial Times, které se zaměřily na účetní nesrovnalosti u asijských aktivit firmy. Podnik obvinění zpočátku odmítal a tvrdil, že se zřejmě stal terčem spekulantů.

Související

Wirecard, ilustrační foto

Evropské aktivity zkrachovalé Wirecard převezme banka Santander

Evropské aktivity zkrachovalé německé finanční společnosti Wirecard převezme velká španělská banka Santander. Přejde k ní i 500 pracovníků německé firmy. V pondělí to oznámil insolvenční správce Wirecard Michael Jaffé. Nadějný hráč na rychle rostoucím trhu finančních služeb vyhlásil insolvenci v červnu poté, co vyšel najevo rozsáhlý účetní skandál.
Wirecard, ilustrační foto

Kauza Wirecard: Němečtí zákonodárci začali vyšetřovat kolaps firmy

Němečtí zákonodárci dnes zahájili parlamentní vyšetřování pádu finanční společnosti Wirecard. Informovala o tom agentura Reuters. Vyšetřování podle ní přinutí vládu poskytnout více informací ohledně toho, proč se úřadům skandál kolem firmy Wirecard nepodařilo včas odvrátit.

Více souvisejících

Wirecard Ekonomika Německo EUR

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy