Stávka ve Francii má na ekonomiku omezený dopad, tvrdí vláda. Odbory avizují nové protesty

Současná rekordně dlouhá vlna demonstrací a stávek namířených proti plánu důchodové reformy ve Francii bude mít pouze omezený dopad na místní ekonomiku. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Provoz na železnicích a v pařížském metru se dnes pomalu vrací k normálu a zlepšení lze očekávat i v dalších dnech. Odboráři však plánují další zesílení stávky na pátek.

Podle Le Mairea snížily protesty a s nimi související výluky v dopravě výkon francouzské ekonomiky o 0,1 procenta za čtvrtletí. Ministr ovšem neuvedl, které přesně čtvrtletí má na mysli. Reuters poznamenává, že francouzská národní banka hovořila minulý týden o stejném zpomalení ekonomiky za poslední čtvrtletí 2019.

"Bude to mít dopad, ale bude myslím omezený. Dnes dostupné odhady ukazují, že to bude 0,1 procenta růstu za čtvrtletí. Za celý rok to je velice omezený dopad," prohlásil Le Maire ve francouzské televizi LCI.

"Je toto konec stávky?" ptá se dnes francouzský list Le Figaro po oznámení státního železničního podniku SNCF, který od úterka přestane podávat každodenní informace o výlukách. Firma totiž počítá s tím, že se situace na většině spojů "vrátí do normálu". Většina vlaků má dnes jezdit podle jízdního řádu, na některých linkách vynechá jeden z deseti vlaků. Největší výluku lze čekat na trase Bordeaux-Marseille, kde vyjede jen 60 procent souprav.

Pařížský dopravní podnik RATP uvedl, že v následujících dnech očekává "významné zlepšení" situace. Dnes bude provoz kompletně přerušen jen na jedné ze 16 linek metra a to pouze na pár hodin. Soupravy na 11 linkách by měly jezdit normálně, na zbylých trasách lze nicméně nadále očekávat delší prodlevy mezi vlaky.

Podle agentury Reuters protesty proti důchodové reformě pomalu ztrácí na intenzitě. Prezident Emmanuel Macron totiž nabídl protestujícím několik ústupků a řada stávkujících se také kvůli rostoucímu finančnímu tlaku potřebovala vrátit do práce.

Mluvčí odborového svazu železničářů CGT Cédric Robert nicméně v neděli prohlásil, že stávka "zdaleka neskončila". Její další fáze by podle něj měla začít v pátek, kdy má o sporné důchodové reformě jednat francouzská vláda.

Také odborový svaz pařížského dopravního podniku UNSA hovořil v sobotu jen o pozastavení stávky, aby mohli jeho zaměstnanci znovu nabrat síly. "Nepřipadá v úvahu, abychom přestali s neomezenou stávkou, právě naopak," prohlásil šéf UNSA Laurent Djebali.

Francouzská vláda chce už v únoru předložit parlamentu plán, který by umožnil přechod na univerzální, "bodový" penzijní systém. Ten současný, který zahrnuje 42 speciálních režimů s výhodami pro jisté skupiny, považuje za příliš komplikovaný a nespravedlivý. S reformou kromě zaměstnanců železnic a městských dopravních podniků nesouhlasí také učitelé, policisté, hasiči, justiční pracovníci či zaměstnanci kulturních institucí.

Související

Mario Draghi

Draghi navrhuje další sankce. Dle francouzského ministra povedou ke kolapsu

Italský premiér Mario Draghi podporuje další zpřísnění sankcí proti Rusku a navrhuje, aby se nové postihy zaměřily zejména na oligarchy a ruskou centrální banku. Premiér to dnes řekl v projevu k poslancům. Podle něj by měl vzniknout veřejný mezinárodní registr movitých Rusů s majetkem přesahujícím deset milionů eur (250 milionů Kč).

Více souvisejících

Bruno Le Maire Francie stávka Ekonomika Odbory doprava

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy