Zisk Deutsche Telekom byl v roce 2019 rekordní, letos boom skončí

Německá telekomunikační společnost Deutsche Telekom loni zvýšila čistý zisk o 79 procent na 3,9 miliardy eur (97,4 miliardy Kč). Hospodaření podpořil silný výkon americké divize a rozšíření širokopásmového připojení, uvedla firma v dnešním prohlášení. Výnosy se zvýšily o 6,4 procenta na 80,5 miliardy eur.

Firma uvedla, že růst výnosů a zisku byl rekordní ve všech provozních segmentech a loňský rok označila za nejúspěšnější ve své historii. "Těmito rekordními výsledky jsme potvrdili, že v našem odvětví jsme v Evropě číslo jedna," dodal generální ředitel Tim Höttges.

Record year! Deutsche #Telekom ends 2019 with the best figures in the history of the company. Revenue, #earnings, Cash Flow and net profit are increasing significantly while the group invested a total of €13.1 bn. – more than ever. ^Andreas pic.twitter.com/UjNBXOe4fW

— Deutsche Telekom AG (@deutschetelekom) February 19, 2020

Očištění hrubý provozní zisk EBITDA firma loni zvýšila o 7,2 procenta na 24,7 miliardy eur.

Pro firmu zůstávají důležité aktivity v USA, odkud pochází zhruba polovina výnosů. Očištěný EBITDA v USA loni vzrostl o 4,7 procenta, výnosy pak o pět procent. Americký soud nedávno schválil firmě T-Mobile US, což je dceřiná společnost Deutsche Telekom, že může převzít menšího konkurenta Sprint. To zřejmě dál posílí podnikání firmy v USA.

V letošním roce Deutsche Telekom očekává pomalejší růst kvůli dokončení fúze v USA. Očištěný EBITDA se má zvýšit o tři procenta na 25,5 miliardy eur, uvedla agentura Reuters.

Deutsche Telekom je největší telekomunikační skupinou v Evropě, firma vytváří zhruba dvě třetiny tržeb mimo Německo. Součástí podniku je i T-Mobile Czech Republic, který je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem v České republice.

Související

O2 Telefonica

Operátoři napadli u soudu EU stropy na volání do jiných zemí unie

Dva velcí evropští mobilní operátoři, španělská Telefónica a německý Deutsche Telekom, v březnu u unijního soudu napadli směrnici o kodexu pro elektronické komunikace. Ta byla přijata loni v prosinci především s cílem podpořit kvalitní pevné i mobilní připojení v EU. Kromě jiného má ale také už od poloviny května v EU zajistit levnější volání a posílání textových zpráv do jiných členských zemí bloku. Podle informací ČTK přitom ale firmy nepožádaly o pozastavení účinnosti směrnice do rozhodnutí soudního dvora.

Více souvisejících

Deutsche Telekom Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 29 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy