Srovnejte si rodinný rozpočet – 3 tipy, jak na to

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Zejména v době krize je potřeba každou korunu utrácet s rozmyslem. Pokud i vaše peněženka vypadá před výplatou žalostně prázdně nebo si chcete našetřit třeba na dovolenou „po covidu“, budou se vám hodit naše rady.

Měsíční rozpočet vše odhalí

Nejprve byste si měli sestavit měsíční rozpočet se všemi svými příjmy a výdaji. Do příjmů patří všechny peníze a benefity, které každý měsíc dostáváte – mzda, stravenky, státní příspěvky apod. Kromě základních položek, jako je nájem, potraviny a poplatky za energie, zahrňte do výdajů i splátky půjček a dalších závazků.

Tip č. 1: Srovnáním půjček a pojistek a výběrem nejlevnější varianty můžete hodně ušetřit. Využijte online srovnávače, které vám pomohou najít ten nejvýhodnější produkt (například srovnávač Epojisteni.cz).

Snižte nutné výdaje

Ideálně byste měli 10 % ze svých příjmů spořit nebo ukládat na horší časy. V nynější době však může být pro někoho problém vyjít s penězi do výplaty, natož něco ušetřit. Nicméně některé výdaje jsou zbytečně vysoké a jejich snížením výrazně ponížíte i každoměsíční náklady.

Tip č. 2: Za potraviny a nápoje utrácejí Češi průměrně přes 19 % měsíčního příjmu. Jedná se o velkou položku, proto se snažte tyto výdaje snížit – vařte ekonomicky, sledujte cenu za 100 g, která vám prozradí skutečnou „výhodnost“ nákupu, a využívejte slevy. Dalším nákladným výdajem bývá bydlení. Pokud za nájem platíte moc, poohlédněte se po levnějším bytu v okolí.

Ušetřete na maličkostech

Ušetřit můžete i na zdánlivých maličkostech. Které položky ze seznamu výdajů můžete oželet? Určitě to bude jídlo z restaurací a dovážek, nákup nového oblečení nebo streamovací služby a permanentka do fitness centra. Zaměřte se i na paušální výdaje, jako je platba za internet a telefon – nenabízí jiný operátor lepší cenu za podobný tarif?

Tip č. 3: Najděte levnější variantu vašich potřeb a zábavy. Místo objednání jídla z restaurace uvařte s rodinou večeři podle nového receptu, oblečení nakupujte v secondhandech, cvičení v posilovně nahraďte procházkou nebo využijte outdoorové fitness stroje v parku, zapomeňte na knihkupectví a zamiřte radši do knihovny.

Když peníze pořád schází

Pokud vaše výdaje i přes usilovné šetření stále přesahují příjmy, popřemýšlejte nad brigádou nebo změnou práce. Jestliže vám finanční problémy přerůstají přes hlavu, navštivte dluhového poradce – snažte se situaci vyřešit dříve, než zajde do krajních mezí. V tomto okamžiku máte ještě slušnou šanci vše vyřešit bez trvalých potíží. Neaktivita a přehlížení nedostatku prostředků, nebo dokonce dluhová spirála vás naopak mohou rychle dostat do velmi tíživé situace.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek půjčky pojišťovny

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy