Štěstí přeje připraveným. Co dělat v krizových situacích na dovolené?

Praha - Ačkoliv dovolenou máme každý z nás spojenou hlavně s radostnými zážitky, tak není dobré podceňovat náhodu. Manažera serveru Sdovolená.cz, Víta Fialy, jsme se zeptali, jak řešit některé nenadále situace spojené s cestováním.

Autobus na letiště měl zpoždění a letadlo vám uletělo?

Obecně platí, že na letiště byste měli dorazit s rezervou minimálně 120 minut. K tomu je samozřejmě dobré připočítat i možné trable s dopravou, které mohou nastat. Někdy ovšem i sebevětší časová rezerva nestačí a letadlo nestihnete. Určitě si nechte od řidiče, průvodčí či kohokoliv jiného písemně potvrdit, že zpoždění je způsobeno jejich vinou. V takovém případě máte v ruce silnou zbraň. Některé aerolinky nabízejí, že pokud se dostavíte do 120 minut od vzlétnutí letadla s důkazem, že za pozdní příchod nemůžete, zdarma přebukují let (služba se nazývá flat tire rule). V ostatních případech se od cestujících vyžaduje poměrně vysoký manipulační poplatek za změnu údajů na letence. Pokud jedete z daleka, nechte si opravdu dostatečnou časovou rezervu, nebo využijte pojištění zrušení cesty. To nabízí většina leteckých společností, není drahé a vy můžete cestovat s větším klidem.

Kam se mi poděl kufr?

Když letadlo přistane v cílové destinaci, je to vždycky krásný pocit. O něco horší zážitek je to, když na páse s výdejem zavazadel nenaleznete svůj kufr. Je důležité zachovat klidnou hlavu. Hned na letišti si zažádejte o tzv. Property Irregularity Report, což je potvrzení o tom, že jste si zavazadla nevyzvedli. Letecká společnost odpovídá za vaše zavazadla do částky přibližně třiceti tisíc korun. Vždy ale platí, že musíte prokázat, co ve vašem ztraceném kufru doopravdy bylo. „Pokud se rozhodnete pro komerční připojištění zavazadel v rámci cestovního pojištění, od 5 Kč na den máte pojištěny věci až do hodnoty 30 000 Kč. Dejte si však pozor na výjimky. Mezi nejčastější patří doklady, peníze, fotoaparáty, videokamery, notebooky, GPS navigace a mobilní telefony. Za ty peníze od pojišťovny nečekejte, mějte je raději vždy u sebe." doplnil Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz.SPOČÍTEJTE SI SAMI POJIŠTĚNÍ ZDE

Pokud si v místě své dovolené musíte z důvodu ztráty zavazadla nakoupit základní potřeby, vždy si schovejte účtenky a náhradu požadujte u leteckého dopravce (ne u cestovní kanceláře). A to písemně. V případě zpoždění zavazadla nejpozději do 21 dnů, v případě poškození nebo ztráty části obsahu pak do sedmi dnů.

K čemu cestovní pojištění, mám přeci mezinárodní průkaz

Je pravda, že spousta lidí odjede do zahraničí s plastovou kartičkou v kapse, o které si myslí, že je v případě nemoci zachrání. Pokud se touto kartičkou ve státech EU a na území Chorvatska, Turecka, Makedonie, Srbska a Černé Hory prokážete, mají doktoři povinnost vám poskytnout nezbytnou pomoc (platí navíc jen ve státních nemocnicích).  I v zemích EU však tvrdě zaplatíte spoluúčast a doplatky za léky. Namátkou, ve Francii platí pacient 30 % z ceny ošetření, v Itálii zaplatíte 100% ceny léku za všechna běžná onemocnění.

Diagnóza

Chorvatsko

Itálie

Egypt

Turecko

Zažívací potíže

3 000 Kč

6 000 Kč

42 500 Kč

52 500 Kč

Zlomenina končetiny

47 500 Kč

80 000 Kč

66 250 Kč

62 500 Kč

Infarkt

115 000 Kč

195 000 Kč

1 700 000 Kč

1 150 000 Kč

SPOČÍTEJTE SI SAMI POJIŠTĚNÍ ZDEV tabulce vidíte, že jen bolest žaludku vás může stát více než celá dovolená. Přitom podle výpočtů srovnávače pojištění Sfinance.cz není cestovní pojištění nijak drahou záležitostí. Snaha ušetřit několik desítek korun, může v konečném důsledku turistu stát až několik stovek tisíc, stačí chvíle nepozornosti a zlomená noha. „Základní cestovní pojištění do zemí Evropy pořídíte již 77 Kč na týden.  Pokud si připojistíte odpovědnost za způsobené škody, cestovní pojištění s limitem pro léčebné výlohy 2 500 000 Kč vyjde na 105 Kč za týden," doplnil Špaček.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená Chorvatsko pojišťovny

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 18 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy