Světová ekonomika

Související články:

Ilustrační foto

Twitter v sobotu propustil nejméně 50 zaměstnanců

Sociální síť Twitter v sobotu propustila nejméně 50 zaměstnanců. Uvedl to server zaměřený na technologické zpravodajství The Information s odvoláním na informované zdroje. Bylo to již minimálně osmé kolo propouštění ve firmě od konce října, kdy společnosti převzal Elon Musk.
Ilustrační fotografie.

OECD: Vyhlídky světové ekonomiky jsou příznivější, problémem je inflace

Vyhlídky pro světovou ekonomiku jsou teď o něco příznivější než před několika měsíci, problémem však zůstává inflace. Uvedl to dnes generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Mathias Cormann. Na zlepšené vyhlídky světové ekonomiky tento týden poukázala také například americká ministryně financí Janet Yellenová.
Ilustrační foto

Světová ekonomika předčila očekávání, válce navzdory. Inflace dál klesá i v EU

Světová ekonomika je teď v lepší kondici, než se kvůli dopadům pandemie a válce na Ukrajině čekalo. Na okraj zasedání skupiny velkých světových ekonomik G20 v indickém Béngalúru to dnes novinářům řekla americká ministryně financí Janet Yellenová. Spojené státy podle ní počítají s dalšími sankcemi vůči Rusku a naopak s další pomocí napadené Ukrajině.
Ilustrační foto

Ceny komodit na světových trzích prudce zdražily v reakci na ruskou invazi

Ceny komodit na světových trzích před rokem prudce zdražily v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu vzhůru, nicméně v průběhu roku se situace stabilizovala a nyní jsou mnohé z nich pod předválečnými hodnotami. Komoditní index agentury Bloomberg, který mapuje vývoj cen 24 nejobchodovanějších komodit, stoupl v reakci na válku o 22 procent. Na první výročí konfliktu je v minusu pět procent, řekl ČTK analytik XTB Jiří Tyleček.
Ukrajinští vojáci brání svou zemi před ruskými agresory.

Válka na Ukrajině vloni stála světovou ekonomiku přes 1,6 bilionu dolarů

Válka na Ukrajině v loňském roce stála světovou ekonomiku více než 1,6 bilionu dolarů (35,6 bilionu Kč). Informoval o tom dnes list Rheinische Post s odvoláním na studii německého hospodářského institutu IW. Válka na Ukrajině vedla k výraznému růstu cen energie a potravin i k výpadkům v dodavatelských řetězcích.
Těžba ropy

Dovoz ropy do Číny bude letos zřejmě rekordní

Čína v letošním roce dovoze rekordní objem ropy, a to i díky tomu, že po zrušení přísných koronavirových opatření budou lidé více cestovat. Zvýší se tak poptávka po pohonných hmotách a provoz také zahájí nové rafinerie. Vyplývá to z odhadů analytiků poradenských společností Wood Mackenzie, FGE, Energy Aspects a S&P Global Commodity Insight. Čína je největším světovým dovozcem ropy.
Ilustrační foto

Není vyhráno. Skutečným testem pro trh s plynem bude příští zima, míní IEA

Situace na trzích s plynem je v současnosti příznivější, než mnozí předpokládali. Skutečným testem však pravděpodobně bude příští zima. Uvedl to dnes šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol v tiskové zprávě z konference o trzích s plynem a bezpečnosti dodávek, na které ministři ze zhruba 40 států jednali o řešení energetické krize způsobené válkou na Ukrajině.
Ilustrační foto

Twitter by mohl mít nového ředitele koncem letošního roku

Sociální síť Twitter by mohla mít nového generálního ředitele koncem letošního roku. Řekl to na summitu v Dubaji Elon Musk, který Twitter koupil koncem loňského roku a nyní firmu vede. Podle Muska je konec roku dobré načasování, protože očekává, že platforma sociálních médií bude stabilní.
Těžba ropy

Zisky ropného a plynárenského sektoru loni stouply na čtyři biliony dolarů

Souhrnné zisky globálního ropného a plynárenského průmyslu se v loňském roce vyšplhaly asi na čtyři biliony dolarů (přes 88 bilionů Kč), zatímco v posledních letech se pohybovaly v průměru kolem 1,5 bilionu dolarů za rok. Uvedl to dnes výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. K růstu cen přispěly geopolitické problémy, hlavně dopady války na Ukrajině.
Adidas, photo by Henry & Co.

Adidas míří do ztráty díky rasistickým výrokům rappera Kanye Westa. Zboží firmy za 30 miliard Kč zřejmě jen tak spálí

Akcie německého Adidasu, ikonického výrobce sportovních potřeb, se závěrem týdne dramaticky propadly poté, co firma varovala, že má ve skladech neprodejné zboží za 1,2 miliardy eur, neboli zhruba 28,5 miliardy korun. Jak ekonom Kovanda informuje, jedná se o zboží, které sportovní gigant vyrobil pod značkou Yeezy v rámci marketingové spolupráce s americkým rapperem Ye, dříve známým jako Kanye West.
Těžba ropy

OPEC: Poptávka po ropě letos překoná úroveň před pandemií

Poptávka po ropě se v letošním roce bude nadále zvyšovat a v celém světě se dostane téměř na 102 milionů barelů denně. To znamená, že překročí úroveň, kde byla před pandemií covidu-19. Řekl to dnes generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Haísám Ghais. Poptávka podle něj poroste i v dalších letech.
Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Americký soud odmítl žalobu českých aerolinek Smartwings

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. 
Letadla, ilustrační fotografie.

Světová letecká doprava už se zotavila na 68,5 procenta úrovně před pandemií

Světová letecká doprava se loni zotavila na 68,5 procenta úrovně před pandemií. Ve srovnání s rokem 2021 vzrostla o 64,4 procenta. V dnes zveřejněné zprávě to uvedlo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Letecké společnosti přišly v letech 2020 a 2021 o desítky miliard dolarů kvůli omezením zavedeným ve snaze omezit šíření nemoci covid-19. Situace se začala lepšit v roce 2022 s obnovou leteckého cestování, zejména v letních měsících, připomíná agentura Reuters.
průmyslový hliník, ilustrační fotografie

USA chystají clo 200 procent na ruský hliník, píše Bloomberg

Spojené státy se chystají uvalit clo až 200 procent na ruský hliník. Washington tak plánuje zvýšit tlak na Moskvu kvůli její invazi na Ukrajinu. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Rozhodnutí o clech by mělo být oznámeno již tento týden.
Distribuční centrum Amazonu v USA

Americká obchodní komise připravuje antimonopolní žalobu na Amazon

Americká Federální obchodní komise (FTC) připravuje antimonopolní žalobu na internetový obchod Amazon. Informoval o tom dnes list The Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Podle listu ale zatím není jisté, zda FTC žalobu skutečně podá.

Aktuálně se děje

před 16 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy