Ekonomický propad Číny: Průmyslová výroba klesla v lednu a únoru nejvíce za 30 let

Průmyslová výroba v Číně se v lednu a únoru v porovnání se stejným obdobím loňského roku snížila o 13,5 procenta. S odvoláním na čínský statistický úřad o tom dnes informovala agentura Reuters, podle níž se jedná o největší pokles za posledních 30 let. Výrazně se propadly i maloobchodní tržby a vzrostla také nezaměstnanost. Vláda ve druhém čtvrtletí očekává pokles ekonomiky.

Dopady na výkon druhé největší světové ekonomiky měla zejména opatření související s bojem proti epidemii nového koronaviru, která v Číně vypukla koncem minulého roku. Celkem se koronavirem v Číně nakazilo 80.860 lidí, z nichž 3213 zemřelo.

Propad průmyslu je největší od ledna 1990, kdy agentura Reuters začala v Číně tento údaj sledovat. Zároveň se jedná o zvrácení trendu z loňského prosince, kdy průmyslová výroba stoupla o 6,9 procenta.

V důsledku přijatých opatření proti koronaviru očekává čínský statistický úřad ve druhém čtvrtletí pokles ekonomiky. Mluvčí úřadu Mao Šeng-jung uvedl, že již v březnu by ale hospodářství mělo vykázat "výrazné zlepšení" a splnit tak vládní cíl celkového růstu HDP v tomto roce.

Maloobchodní tržby v Číně se za první dva měsíce roku snížily o 20,5 procenta v porovnání s růstem o osm procent v prosinci. Pokles mají na svědomí především vládní opatření proti šíření nákazy, která na mnoha místech zakázala lidem vstup do restaurací, kin, divadel či nákupních center. Podle statistiků vzrostla za první dva měsíce také nezaměstnanost, v únoru dosáhla úrovně 6,2 procenta oproti 5,2 procenta v prosinci.

Data visualized: China’s Economy in Jan-Feb, 2020 https://t.co/KRucWERroX pic.twitter.com/RfwClkIonu

— Global Times (@globaltimesnews) March 16, 2020

Čínská vláda vidí prostor ke zvýšení schodku rozpočtu a hodlá zvýšit cílené investice i podpořit spotřebu. Nechce se však uchylovat k plošným opatřením na podporu ekonomiky, dodal mluvčí.

Čínští vládní představitelé minulý týden oznámili, že vrchol epidemie v zemi již pominul. Analytici nicméně dle listu Financial Times varují, že může trvat celé měsíce, že se čínská ekonomika vrátí do normálu. Rychlé šíření koronaviru po celém světě nadto dává důvod k obavám z globální recese, která by mohla snížit poptávku po čínském zboží.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Čína Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy