Kina v ohrožení. Vrátí se do nich lidé po pandemii, nebo zůstanou u Netflixu?

Kulturní život po celém světě stagnuje a ani kina nejsou žádnou výjimkou. Nikdo neví, jak dlouho bude trvat, než kultura začne být znovu součástí našich životů, v době pandemie koronaviru SARS-CoV-2 se ale právě kinoprůmysl stal nejohroženějším.

V době izolace, kdy lidé nemají možnost kulturního vyžití, se obracejí čím dál častěji na streamovací platformy, kde jsou k dispozici filmy s vysokou kvalitou. Tento trend způsobil, že tvůrci v oblasti kinematografie se ptají, jestli kina pandemii přežijí.  

Kinematografie byla již v minulosti vystavena hrozbě zániku. V letech 1918-1920 byla v Evropě „španělská chřipka“, která měla za následek úmrtí až 50 miliónů lidí. Když se chřipka rozšířila po celém světě, scénář byl podobný jako v současné době, ale lidé se bouřili.

Kina ve většině zemích zůstala otevřená. Lawrence Napper, filmový historik, poznamenal, že během první světové války byla kina „po většinu času otevřená a velmi populární.“  Britská vláda viděla kino jako nástroj pro blaho veřejnosti. „Kino bylo hlavní volnočasovou aktivitou. Udržovalo to lidi v klidu,“ řekl Napper.

Před pandemií SARS-CoV-2 existovaly již známky toho, že kinematografie začíná být pod tlakem streamovacích platforem. Netflix nebo Amazon nasadili vysokou laťku v kvalitě filmů a nebojí se nákladnější produkce. V roce 2018 se průměrná cena vstupenky do kina ve Velké Británii snížila a cena opět klesla v roce 2019. Menší počet poskytovatelů filmů způsobilo, že i velké společnosti jako Disney, který vydělal v roce 2019 přes 11 miliard dolarů, spustily své vlastní streamovací platformy.

Filmová producentka Adeline Fontan Tessaur uvedla, že úroveň a nejistota je tak zásadní a nelze v současné době uvažovat o budoucnosti. „Jak můžeme něco předvídat a udělat definitivní prohlášení?“ řekla Tessaur. „Budeme se muset přizpůsobit tomuto novému světu. Krok za krokem.“

Philip Knatchbull, ředitel společnosti Curzon, reagoval na vzniklou situaci slovy: „Bez pochyby je virus obrovskou výzvou, která nejvíce ovlivňuje toto odvětví. Od vývoje a výroby, přes distribuci.“ Curzon Cinemas je řetězec kin založených ve Velké Británii se specializací na umělecké filmy. Mají také službu domácí kino Curzon.

Historie však naznačuje, že kino bude stejně vyhledávané kulturní vyžití jako před vypuknutím pandemie. Po několika týdnech izolace budou lidé vyhledávat především sociální kontakt a atmosféru, kterou jim může nabídnout jen promítání filmů na plátno.

Knatchbull vyslovil názor, že kino najde způsob, jak znovu prosperovat. „Kino přežilo války, pandemie a řadu technologických změn. Jsem si jistý, že až znovu otevřeme, publikum bude slavit a uvidíme lidi, jak se zoufale snaží dostat z domu. “

Související

Dwayne Johnson ve filmu Black Adam.

RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Více souvisejících

Kina Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy