Obchodní válka s Čínou spěje ke konci? Trump podepíše první část dohody

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru oznámil, že 15. ledna v Bílém domě podpisem stvrdí výsledek první fáze jednání o americko-čínské obchodní dohodě. Dodal, že později v Číně otevře druhou fázi jednání.

"Podepíši 15. ledna naši velmi rozsáhlou obchodní dohodu první fáze s Čínou. Ceremonie se bude konat v Bílém domě. Budou přítomni vysocí čínští představitelé," uvedl americký prezident na twitteru. "Později odcestuji do Číny, kde začnu druhou fázi (jednání)," dodal Trump, aniž by svou cestu blíže časově určil.

I will be signing our very large and comprehensive Phase One Trade Deal with China on January 15. The ceremony will take place at the White House. High level representatives of China will be present. At a later date I will be going to Beijing where talks will begin on Phase Two!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 31, 2019

Čínský list South China Morning Post v pondělí napsal, že do Washingtonu tuto sobotu odcestuje čínský vicepremiér Liou Che a podepíše tam dílčí obchodní dohodu. S odvoláním na obeznámený zdroj deník tvrdil, že čínská delegace se ve Washingtonu zdrží do poloviny příštího týdne.

Peking ani Washington zatím nezveřejnily příliš konkrétních informací o obsahu dokumentu, který má podle agentury Reuters 86 stran.

Plán dosáhnout dílčí dohody oznámil Trump nejprve v říjnu. Zástupci obou stran pak několik týdnů dokument dokončovali. Uzavření první fáze obchodní dohody oznámili 13. prosince. Podle serveru Business Insider se další jednání mezi Washingtonem a Pekingem odehraje nejméně ve dvou fázích.

Spojené státy a Čína spolu od loňska vedou obchodní válku, ve které na sebe vzájemně uvalují cla.

Související

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) Čína Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy