OECD: Ekonomika členských zemí rekordně klesla, nejhůř je na tom Británie

Hrubý domácí produkt (HDP) v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se v letošním druhém čtvrtletí v důsledku koronavirové krize propadl oproti předchozím třem měsícům o rekordních 9,8 procenta. Uvedla to dnes OECD na základě předběžných odhadů.

Pokles HDP tak prudce zrychlil z 1,8 procenta v letošním prvním čtvrtletí. OECD rovněž upozornila, že hospodářský propad byl mnohem výraznější než v prvním čtvrtletí 2009, tedy na vrcholu globální finanční krize, kdy HDP klesl o 2,3 procenta.

Following #COVID19 containment measures, #GDP in the #OECD area fell by an unprecedented 9.8% in Q2 2020. This is the largest drop ever recorded, significantly larger than the 2.3% drop in Q1 2009 at the height of the financial crisis. More #stats ?https://t.co/CxJFWJ7nPp pic.twitter.com/R5GsHpNBna

— OECD Statistics (@OECD_Stat) August 26, 2020

OECD má v současnosti 37 členů včetně České republiky. Nejdramatičtější mezičtvrtletní propad v rámci sedmi předních ekonomik OECD zaznamenala Británie, a to o 20,4 procenta. V meziročním srovnání se HDP členských zemí OECD ve druhém čtvrtletí snížil o 10,9 procenta po poklesu o 0,9 procenta v prvním kvartálu.

OECD byla založena v roce 1961, Česko je jejím členem od roku 1995. Posláním organizace je napomáhat hospodářskému růstu, harmonizovat rozvojovou pomoc, zvyšovat zaměstnanost a životní úroveň a rozšiřovat obchod, ale i potlačovat diskriminační praktiky.

Český statistický úřad (ČSÚ) koncem července v předběžném odhadu uvedl, že česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí klesla meziročně o 10,7 procenta a mezičtvrtletně o 8,4 procenta. HDP se tak propadl nejvíce v historii samostatné České republiky.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Česko čeká mírná recese a vysoká inflace, stojí ve zprávě OECD

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. 
Ministerstvo financí

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší povinné odvody ze zemí OECD

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zároveň ale byla složená daňová kvóta, kterou tvoří daňové zatížení společně s povinnými odvody, pod průměrem OECD. Uvádí to aktuální brožura ministerstva financí Státní rozpočet v kostce, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti.

Více souvisejících

oecd Ekonomika HDP Velká Británie Česká republika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy