Prodej 5G smartphonů letos vzroste o 1300 procent, trhu vévodí tři značky

Celosvětový prodej chytrých telefonů umožňujících využívat mobilní sítě páté generace (5G) se v letošním roce zvýší zhruba o 1300 procent na rekordních 250 milionů přístrojů. Předpověděla to výzkumná společnost Strategy Analytics. Vloni se podle jejích údajů prodalo 18 milionů smartphonů s 5G.

"V roce 2020 se po celém světě prodá čtvrt miliardy smartphonů s 5G," uvedl Ken Hyers ze Strategy Analytics. "Čína a Spojené státy jsou pro 5G největšími trhy. Apple iPhone, Huawei a Samsung jsou pak třemi předními značkami, které se letos na globálním prodeji smartphonů s 5G dohromady podílejí dvěma třetinami," dodal.

Sítě páté generace technicky navazují na stávající sítě čtvrté generace (4G) a jejich standard LTE Advanced. Proti stávající technologii umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení.

"Kategorie 5G je hlavním motorem růstu trhu se smartphony dnes i pro příští desetiletí," uvedl Ville-Petteri Ukonaho ze Strategy Analytics. Upozornil nicméně, že řada modelů s 5G je i nadále příliš drahá a většina sítí 5G stále nedokončená.

Výzkumná společnost IDC koncem srpna předpověděla, že globální odbyt všech smartphonů letos kvůli negativním hospodářským dopadům pandemie covidu-19 klesne o 9,5 procenta na 1,2 miliardy přístrojů. Na příští rok už ale počítá s devítiprocentním nárůstem.

První zemí, která spustila komerční provoz 5G, se loni v dubnu stala Jižní Korea. V Evropě jako první pro komerční využití spustilo 5G loni v červenci Monako. Čeští operátoři nyní 5G testují. Společnost O2 spustila v létě v Praze a v Kolíně komerční 5G, Vodafone zprovoznil tuto síť v pěti městech (Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Jeseník, Praha a Brno), zatímco T-Mobile bude testovat 5G v ostravském kampusu VŠB. Vodafone rovněž sítí 5G pokryl část pražského metra.

Související

Více souvisejících

smartphone mobily 5G síť Ekonomika apple Huawei Samsung

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy