Světový obchod letos klesne o třetinu, odhaduje organizace

Světový obchod se zbožím letos kvůli pandemii covid-19 klesne o 13 až 32 procent. Letošní pokles tak bude mnohem prudší než v době globální finanční krize před deseti lety. V příštím roce, až pandemie odezní, se obchod pravděpodobně zotaví, pokud jednotlivé země budou spolupracovat. Ve svém výhledu to dnes uvedla Světová obchodní organizace (WTO).

Služby nejsou do výhledu zahrnuty. WTO nicméně odhaduje, že obchod se službami bude koronavirem nejhůře zasažen kvůli omezením v dopravě a v cestování.

Rozpětí odhadu letošního poklesu je poměrně široké. Podle WTO je stále nejisté, jaké ekonomické dopady nynější bezprecedentní zdravotní krize představuje. Generální ředitel WTO Roberto Azevedo v prohlášení označil výhled za ošklivý.

"Rychlé a energické oživení je ale možné. Rozhodnutí, která jsou teď přijímána, určí budoucí podobu zotavení a vyhlídky globálního růstu," uvedl. Důležité podle něj bude udržení otevřených a předvídatelných trhů, aby se obnovily investice. Pokud země budou spolupracovat, bude oživení rychlejší než v případě, že každá země bude jednat sama.

V letošním roce téměř všechny regiony zažijí pokles obchodu o více než deset procent. Nejhůře na tom bude vývoz ze Severní Ameriky a Z Asie. Prudší pokles také zažijí sektory se složitým hodnotovým řetězcem, jako jsou elektronické a automobilové produkty.

Na příští rok WTO předpovídá růst obchodu o 21 až 24 procent. Výsledek ale do značné míry bude záviset na době trvání epidemie a na tom, jak na ni zareagují politici.

WTO také potvrdila, že loni obchod se zbožím klesl o 0,1 procenta. Důvodem bylo obchodní napětí, zvláště mezi Spojenými státy a Čínou, a také zpomalení ekonomiky.

Ještě loni v říjnu WTO předpovídala, že letos obchod stoupne o 2,7 procenta. Za loňský rok počítala s růstem o 1,2 procenta, uvedla agentura Reuters.

Související

Kyjev

Ukrajina pozastavila stížnosti podané u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Ukrajina zastavila své stížnosti, které podala minulý měsíc u Světové obchodní organizace (WTO) na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Toto rozhodnutí souvisí s tím, že země udržují embargo na dovoz ukrajinského obilí. Ukrajinský obchodní zástupce Taras Kačka dodal, že Kyjev pracuje na hledání komplexního řešení obchodního sporu.

Více souvisejících

wto peníze Ekonomika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 10 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany AfD

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy