Světový obchod se vyšplhal na rekord, WTO zlepšila odhady

Světový obchod se zbožím se díky oživení globální hospodářské aktivity v prvním pololetí vyšplhal na rekord. Ve své zprávě to dnes uvedla Světová obchodní organizace (WTO). Zároveň zlepšila odhady růstu světového obchodu i globální ekonomiky na letošní a příští rok.

WTO nyní předpokládá, že objem světového obchodu se zbožím se letos zvýší o 10,8 procenta, zatímco v březnu předpovídala osmiprocentní růst. Odhad růstu obchodu v příštím roce organizace zlepšila na 4,7 procenta z dříve předpokládaných čtyř procent. Loni se obchod v důsledku pandemie propadl o 5,3 procenta.

"Oživení globální ekonomické aktivity v první polovině roku 2021 dostalo obchod se zbožím nad jeho maximum z období před pandemií. To přimělo ekonomy WTO zlepšit prognózu vývoje obchodu na roky 2021 a 2022," uvádí WTO ve své dnešní zprávě.

Globální hrubý domácí produkt (HDP) by se měl v letošním roce podle aktualizované prognózy WTO zvýšit o 5,3 procenta po loňském poklesu o 3,5 procenta. Organizace tak odhad letošního růstu světové ekonomiky zlepšila z dříve předpokládaných 5,1 procenta. Odhad globálního hospodářského růstu na příští rok pak zvýšila na 4,1 procenta z 3,8 procenta.

WTO v dnešní zprávě nicméně poukázala na přetrvávající rizika spojená s šířením koronaviru a s problémy v dodavatelských řetězcích. Upozornila také na to, že v některých méně rozvinutých oblastech růst obchodu výrazně zaostává za globálním průměrem.

Související

Kyjev

Ukrajina pozastavila stížnosti podané u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Ukrajina zastavila své stížnosti, které podala minulý měsíc u Světové obchodní organizace (WTO) na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Toto rozhodnutí souvisí s tím, že země udržují embargo na dovoz ukrajinského obilí. Ukrajinský obchodní zástupce Taras Kačka dodal, že Kyjev pracuje na hledání komplexního řešení obchodního sporu.

Více souvisejících

wto Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy