WTO: Světový obchod výrazně oživil, zřejmě ho ale čeká zpomalení

Světový obchod se ve třetím čtvrtletí výrazně zotavil z útlumu způsobeného pandemií covidu-19, v závěru roku ale jeho růst pravděpodobně zpomalí. Vyplývá to z ukazatele Světové obchodní organizace (WTO), který sleduje vývoj globálního obchodu se zbožím. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Hodnota ukazatele podle WTO vystoupila na 100,7 bodu, když se v srpnu propadla na rekordní minimum 84,5 bodu.

World merchandise trade appears to have rebounded strongly after plummeting in the midst of the COVID-19 pandemic according to the latest WTO Goods Barometer. More here: https://t.co/dc5gWxDiqu #WTOStats pic.twitter.com/N5GHS7c351

— WTO (@wto) November 20, 2020

"Nejnovější hodnota indexu naznačuje silné oživení obchodu ve třetím čtvrtletí, a to díky zmírnění restrikcí. Ve čtvrtém čtvrtletí však růst pravděpodobně zpomalí, protože odložená poptávka je už vyčerpána a doplňování zásob dokončeno," uvedla organizace.

Nejistota kolem budoucího vývoje obchodu podle WTO zůstává vysoká. "Evropa a Severní Amerika už zažívají druhou vlnu covidu-19, což vede k obnovování restrikcí, které by mohlo odstartovat další kolo uzavírání podniků a finanční tísně," uvedla organizace.

"Příznivější zprávou je avizovaný pokrok při vývoji vakcíny, zatím však není známo, kdy a jak může být vakcína nasazena," dodala WTO.

Související

Kyjev

Ukrajina pozastavila stížnosti podané u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Ukrajina zastavila své stížnosti, které podala minulý měsíc u Světové obchodní organizace (WTO) na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Toto rozhodnutí souvisí s tím, že země udržují embargo na dovoz ukrajinského obilí. Ukrajinský obchodní zástupce Taras Kačka dodal, že Kyjev pracuje na hledání komplexního řešení obchodního sporu.

Více souvisejících

wto Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 8 minutami

před 9 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy