Ceny Oscar 2020: Zástupci Česka odešli s prázdnou

Zástupci Česka neproměnili ani jednu ze dvou nominací na cenu americké filmové akademie Oscar. Po Darje Kaščejevové, která byla nominována v kategorii krátkometrážní animovaný film za snímek Dcera, ocenění nezískala ani Nora Sopková, kterou na cenu akademie navrhla spolu s Novozélanďanem Rou Vincentem za práci na filmu Králíček Jojo.

Cenu v kategorii filmová scénografie získaly nakonec Barbara Lingová a Nancy Haighová, které se podílely na vzniku filmu režiséra Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu.

Loutkový film studentky pražské FAMU Kaščejevové získal v minulosti mimo jiné studentského Oscara či cenu na festivalu nezávislých filmů Sundance.

V kategorii nejlepší kostýmy zvítězila Jacqueline Durranová. Ta vytvářela oděvy pro historický film Malé ženy podle knihy autorky 19. století Louisy May Alcottové.

Cenu americké filmové akademie Oscar pro nejlepšího režiséra získal Jihokorejec Pong Čun-ho, který natočil sociální satiru Parazit. Jeho snímek na dnešním galavečeru získal již třetí cenu, a má jich tak stejně jako válečné drama Sama Mendese 1917. První dvě dostal Parazit za původní scénář a nejlepší zahraniční celovečerní film.

Parazit je nominován i v kategorii nejlepší film. Pokud by v ní vyhrál, zapsal by se do historie. Dosud totiž v hlavní kategorii žádný neanglicky mluvený snímek nezvítězil.

"Poté, co jsem vyhrál cenu za nejlepší zahraniční celovečerní film jsem si myslel, že je pro dnešek hotovo a byl jsem připraven oddychovat," řekl Pong Čun-ho, který k divákům v hollywoodském Dolby Theatre promluvil prostřednictvím tlumočnice.

Parazit už dříve získal i Zlatý glóbus či Zlatou palmou na festivalu v Cannes.

Filmovou cenu americké akademie Oscar za nejlepší kameru získal Roger Deakins, který pracoval na válečném dramatu 1917. Ocenění za střih si odnesli střihači filmu Le Mans '66. Tvůrci stejných dvou filmů uspěli i v obou zvukových kategoriích. Co do počtu Oscarů tak mají zatím nejvíce - po dvou - filmy 1917, Le Mans '66 a Tenkrát v Hollywoodu.

Deakins už v minulosti za svou práci - mimo jiné na filmech Vykoupení z věznice Shawshank, Fargo, Tahle země není pro starý či bondovce Skyfall - získal řadu nominací na Oscara. První zlatou sošku získal až v roce 2017 za práci za kamerou na filmu Blade Runner 2049.

V kategorii střih si cenu z dnešního galavečera odnesli Michael McCusker a Andrew Buckland, kteří se podíleli na vzniku filmu z motoristického prostředí Le Mans '66. Stejný snímek uspěl i v kategorii zvukové efekty. Cenu dostal Donald Sylvester. Oscara za zvuk získali Mark Taylor a Stuart Wilson, kteří pracovali stejně jako kameraman Deakins na válečném dramatu 1917.

Související

Ilustrační fotografie.

Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Více souvisejících

Americký Oscar Daria Kaščejevová filmy kultura

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy