Film Havel upozadil fakta. Soustředí se na emoce, pravda už popsána byla, říká režisér

Režisér Slávek Horák se při vzniku svého druhého filmu Havel soustředil na emoce. Říká, že pravda byla mnohokrát popsaná, kdo chce, najde si ji v pramenech. Na něm, který film také produkoval, prý bylo udělat z pravdy příběh.

Horákův snímek, jeden z prvním českých filmů, který se do distribuce dostává po koronavirové krizi a nouzovém stavu, se věnuje době před tím, než se dramatik a disident Václav Havel stal posledním československým a prvním českým prezidentem. Titulní roli ve filmu hraje Viktor Dvořák a jeho první ženu Olgu Anna Geislerová. Do kin film přijde 23. července.

"Překvapilo mě, že spousta lidí by chtěla víc historie a spousta lidí by chtěla míň historie. Tím jsem byl docela zaskočený. Tak jsem si říkal, že je dobře, že jsem to neřešil a dělal jsem to podle sebe," řekl Horák na dotaz, jaké má první zpětné vazby po projekcích filmu. "Doufali jsme, že si třeba lidé sami to, co potřebují, vyhledají v knihách. Pramenů je spousta a na vyprávění historie je stejně knížka lepší. Film je aspoň pro mě emotivní zážitek. Soustředili jsme se na emoce a fakta jsme nechali kronikářům, dějepiscům a historikům," řekl režisér.

Připomíná, že nechtěl Havla vykreslit jako ikonu a také věří, že tento pohled na něj nebudou diváci ve filmu hledat. "Proto, že ikonický je Havel z doby pádu komunismu a jako prezident," uvedl. Film přináší příběh Havla z jeho disidentských dob, odehrává se v letech 1968 až 1989. Snímek se soustředí na jeho bouřlivý osobní život, kterému dominuje nejen boj za pravdu, pronásledování a věznění, ale také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor.

Spolu s Rudolfem Suchánkem, který s Horákem psal scénář, dali velký prostor postavě Havlovy první ženy Olgy. "Mě ženské postavy zajímají moc, můj první film Domácí péče byl o silné ženské postavě. Ale zaměřili jsme se na Havla. Dá se to hrát buď jako duet, nebo jako sólo, a my jsme se rozhodli pro to sólo, pro Havla," řekl.

Film má podle dřívějšího vyjádření Horáka rozpočet přibližně 2,5 milionu eur (asi 66 milionů korun). Klíčová pro něj jako producenta byla v začátku podpora z evropského programu Media, který mu poskytl asi 1,3 milionu korun. Později film podpořil Státní fond kinematografie částkou 14,5 milionu, Česká televize poskytla deset milionů. "To jsou jediné tři instituce, které film podpořily. Padesát procent filmu financují soukromí čeští investoři a podpora od programu Media byla pro ně jakési razítko, že film má i mezinárodní ambice," řekl v březnu Horák.

Související

Z filmu Havel

Film Havel od režiséra Horáka dostal v Římě filmovou cenu

Film Havel režiséra Slávka Horáka dostal o víkendu cenu za nejlepší celovečerní film na 19. ročníku Římského festivalu nezávislých filmů (Riff). Informuje o tom agentura ANSA. Mezinárodní porota festivalu, který se letos uskutečnil výlučně on-line formou, ocenila, že se film vyhýbá zaběhnutým postupům, jež jsou typické pro životopisné snímky.

Více souvisejících

film Havel

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 38 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy