Nejvíc cen Emmy získala Potvora, uspěl i Černobyl. Galavečer měl jedno specifikum

Fantasy seriál Hra o trůny z produkce televize HBO počtvrté získal americkou televizní cenu Emmy v kategorii nejlepší dramatický seriál. Jeho protagonisté si na udílení těchto cen vysloužili potlesk ve stoje a dvě ocenění, nejvíce cen (čtyři) si ale z ceremoniálu v Los Angeles odnesli tvůrci britské komediální série Potvora.

Tři z hlavních cen Emmy, včetně ocenění za nejlepší minisérii, získal koprodukční seriál společností HBO a Sky nazvaný Černobyl o havárii stejnojmenné jaderné elektrárny na Ukrajině v roce 1986.

Specifikem slavnostního večera bylo, že se obešel bez hlavního moderátora. Vítěze dvou desítek hlavních kategorií představovaly v noci na dnešek v Los Angeles slavné osobnosti filmu i televize. Hned na úvod zaskočila mnohé přítomné vizualizace hrdiny animovaného seriálu Simpsonovi Homer Simpson.

Prvními oceněnými se dnes stali Alex Borsteinová a Tony Shalhoub, kteří dostali Emmy za nejlepší vedlejší roli v komediálním seriálu za sitcom The Marvelous Mrs. Maisel. Nejlepším hercem ve vedlejší roli v kategorii dramatického seriálu se stal Peter Dinklage za Hru o trůny, která se v letošním ročníku stala celkovým vítězem se 12 Emmy po započtení cen za technické a kreativní kategorie udělované už před týdnem. Druhý v tomto celkovém hodnocení skončil s deseti cenami seriál Černobyl.

Do historie amerických televizních cen, které se poprvé udělovaly v roce 1949, se dnes podle agentury AP zapsal herec a zpěvák Billy Porter, který získal jako první muž otevřeně se hlásící ke své homosexuální orientaci cenu Emmy za nejlepšího herce v dramatickém seriálu. Zlatou sošku ženy s křídly držící atom dostal Porter za seriál Pose o homosexuální a transgenderové komunitě v Americe 80. let minulého století.

"Jako umělci musíme právě my měnit molekulární strukturu srdcí a myslí lidí na této planetě. Prosím, pokračujme v tom, nepřestaňme nikdy říkat pravdu," vyzval v děkovné řeči své kolegy Porter.

Související

Hra na oliheň

O ceny Emmy se letos popere Boj o moc i Hra na oliheň

Drama o intrikách v rodině mediálního magnáta Boj o moc má velkou šanci rozšířit svou sbírku ocenění poté, co dnes obdrželo 25 nominací pro letošní ročník amerických filmových cen Emmy. V hlavní kategorii bude bojovat mimo jiné s jihokorejským hitem Hra na oliheň, který se podle agentury AP stal prvním pořadem v jiném než anglickém jazyce nominovaným na nejlepší dramatický seriál. Ted Lasso zase může obhájit vítězství mezi komediemi.
Cena Emmy (Emmy Award, představuje každoročně udělované americké televizní ocenění, televizní obdoba filmových Oscarů)

Emmy ovládly streamovací služby se seriály Koruna, Dámský gambit a Ted Lasso

Letošní slavnostní udílení amerických televizních cen Emmy ovládla produkce streamovacích služeb, které si poprvé odnesly ocenění ve všech třech hlavních kategoriích. Seriál společnosti Netflix Koruna o britské královské rodině si po třech neproměněných nominacích vysloužil první vítězství v kategorii nejlepší drama, zatímco cenu za nejlepší minisérii získal rovněž netflixovský Dámský gambit. Nejlepším komediálním seriálem se stal Ted Lasso z prostředí amerického fotbalu z platformy Apple TV+.

Více souvisejících

Cena Emmy (Emmy Award) seriál Černobyl kultura seriály USA (Spojené státy americké) seriál Hra o trůny (HBO)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 42 minutami

před 52 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy