RECENZE: Poutavý příběh sebevědomé ženy, která vylezla na K2 vlastní cestou

Dokumentární pohled na výstup Kláry Kolouchové na druhou nejvyšší horu světa, odhaluje zákulisí příprav, výstup i šťastné shledání. Snímek otevírá mnoho témat, ale ukazuje trochu něco jiného, než byste čekali. V centru dění se ocitá ti Klářino okolí, které se musí srovnat s tím, že žena a matka dvou dětí opouští rodinu a vydává se na pokraj smrti.

Režisérka, Jana Počtová, přistupuje k dokumentu s jasně deklarovaným ženským pohledem, jenž vypráví příběh ženy, která se vymyká zaběhnutým konvencím a láme mnohé předsudky. Snímek je možné rozdělit na tři pomyslná dějství – první z nich sleduje přípravu, druhé samotný pokus o dosažení vrcholu a závěrečný epilog je věnován návratu domů a opětovnému shledání s rodinou.

V první části věnované přípravám byste jistě čekali vydatný trénink, trampoty při shánění vybavení a sponzorů na cestu. Jenže to vše je odvyprávěno ve velmi rychlém sledu, dalo by se říct až telegraficky. Mnohem větší důraz je kladen na juxtapozici Klářina cíle a toho, co si o tom myslí její okolí. Klára musí opustit své děti i manžela a vydat se na potenciálně fatální výpravu do míst, kde každá chyba může znamenat smrt. Tomuto tématu se snímek věnuje poměrně obsáhle, což mu ve výsledku škodí, protože opticky snižuje náročnost a důležitost přípravy. Divák tak může nabýt dojmu, že si stačí jít občas zaběhat, proložit to nějakým sportem a pro sichr si koupit to nejlepší možné vybavení, na co mu vystačí peníze. Jenže ve skutečnosti bývá taková příprava poměrně náročná a K2 rozhodně nezdolá žádný průměrně zdatný turista.

S druhým dějstvím se již přesouváme do Asijských velehor, které náležitě kontrastují s prostředím české kotliny, v níž se odehrával úvod filmu. Zde se opět projevuje směr výpravy, který si autoři zvolili. Přestože se stále mluví o jištění a používání horolezeckého vybavení, žádný bližší exkurz se nekoná. Lehce to působí jako vějička, která má v divákovi vyvolat dojem nebezpečí a strachu o hlavní hrdinku, ale výsledný dojem je spíše rozpačitý, protože tento aspekt pomíjí také první část.

Filmaře musíme pochválit za velmi pěkné záběry krajiny, a především střihače za velmi povedenou koláž, která kombinuje směsici záběrů z dronu, od štábu z base campu a selfie Kláry z výstupu. Celek dohromady hezky funguje a selfie tomu všemu dodávají určitý punc autentičnosti a intimnosti. Paradoxně tak to, co byla s největší pravděpodobností úlitba ve snaze udržet rozumný rozpočet dokumentu, se vlastně stává jeho největší silou.

Samotný výstup však postrádá jakoukoliv dramatičnost, protože se vůbec nenaskýtá prostor, kdy by se divák mohl o hlavní hrdinku bát. Přestože snímek ostentativní poukazuje na to, že člověk může ve velehorách velmi snadno ztratit život, výsledná koncepce v podstatě postrádá jakékoliv napětí. Všichni „ví“, že se Klára vrátí v pořádku domů. Tento potenciálně zajímavý aspekt obav o život blízkého člověka je tak značně rozmělněn v moralizování činu samotného.

Epilog je pak již skutečně jen dovětkem, který vlastně jen podtrhuje již řečené. Všechno dobře dopadlo… a tak dále. Snímek zkrátka fatálně selhává v distribuci napětí a dalo by se říct, že nejnapínavější bylo shánění financí, protože jak jde o peníze, nic není jisté.

Největší výtka dokumentu směřuje vůči poněkud haprujícímu zvuku. To se ale vzhledem ke zvolené formě natáčení dalo očekávat a je možná trochu škoda, že si to zvukaři lépe nepohlídali. Jejich čest však zachraňuje vhodně zvolená hudba, které příjemně koresponduje s obrazem.

Nakonec se jedná o vcelku příjemně strávená hodinka a půl. Možná i proto, že je mě osobně prostředí vysokohorského lezení blízké a vždy je zajímavé podívat se na stejnou tématiku očima někoho jiného. K2 vlastní cestou se určitě nestane opěvovanou masovou záležitostí, ale každý český dokument mapující nějaký výstup v takto velkém stylu se cení. Na druhou stranu, se již od začátku snímek profiluje jako ženský pohled na ženské vysokohorské lezení, ale žádná další horolezkyně není do dokumentu zařazena. Přitom na záběrech z base campu se jich pár pohybuje a je škoda, že tvůrčí tým do snímku alespoň ve zkratce nezakomponoval pohled dalších horolezkyň. Je to promarněná šance, protože větší pestrost názorů lezkyň i lezců by tématu prospěla.

Celkové hodnocení: 60 %

K2 vlastní cestou (2020)

Hrají: Klára Kolouchová

Režie: Jana Počtová

Scénář: Jana Počtová

Kamera: Klára Belicová, Jakub Freiwald

Hudba: Jan Ponocný

Střih: Petra Berkovičová Raušová

Česko / 100 min / dokumentární

Související

Kino, ilustrační foto

Na co jít do kina? Ava, Vzpomínky na Itálii, oddechovka Palm Springs a Počátek

Žádné hollywoodské trháky teď v kinech nejsou, ale přesto se v nich promítá několik zajímavých snímků, které stojí za vidění. Klasický měsíční plán nemá v současné době smysl předkládat, protože nikdo pořádně neví, co bude. Ale v nejbližších čtrnácti dnech by se snad už nic měnit nemělo. Takže pokud míříte do kina, máme několik tipů.

Více souvisejících

film "K2 vlastní cestou" dokument Bontonfilm hora K2 Himaláje, Indie hory ženy recenze

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy