Náhrada za Colours of Ostrava: Pořadatelé chystají NeFestival. Kdo na něm vystoupí?

Pořadatelé zrušených Colours of Ostrava chystají v původním termínu akce čtyřdenní NeFestival. V Dolních Vítkovicích tak 15. až 18. července vystoupí kapela Tata Bojs, novocirkusový soubor Cirk La Putyka či Kapitán Demo. Součástí programu bude i jednodenní verze diskusního fóra Meltingpot. ČTK to dnes za pořadatel řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Vstupenky na původně plánovaný festival, který se bude konat za rok, zůstávají v platnosti. Zájemci o NeFestival si mohou vstupenky zakoupit prostřednictvím e-shopu festivalu Colours of Ostrava.

"Letošní ročník mezinárodního festivalu Colours of Ostrava byl v souvislosti s epidemií koronaviru spolu se všemi hlavními hvězdami přeložen na příští rok. Přesto se jeho fanoušci mohou do industriálních Dolních Vítkovic v původním termínu 15. až 18. července vypravit a zažít po koronavirové pauze koncerty, divadla i debaty s festivalovou atmosférou," uvedl Sedlák.

Pod názvem NeFestival Colours of Ostrava 2020 se uskuteční komorní čtyřdenní akce s maximálním počtem 1000 návštěvníků na každý den. Vystoupí na ní vedle Cirk La Putyka s Tata Bojs a dalšími hosty i energická bosenská formace Dubioza Kolektiv, americko-česká kapela N.O.H.A., jedna z nejlepších estonských kapel Trad-Attack!, český hudební fenomén Kapitán Demo a sobotní program proběhne v režii fóra Meltingpot.

"Zveme vás na oslavu toho, že se můžeme opět scházet, že si můžeme užívat živé muziky, divadla, debat, že si můžeme společně dát pivo či cokoliv jiného, že můžeme společně mluvit o věcech důležitých nebo prostě klábosit o tom, co život dal a vzal," řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

NeFestival Colours of Ostrava pod vysokou pecí VP1 zahájí jednorázový večer novocirkusového souboru Cirk La Putyka s kapelou Tata Bojs a dalšími hosty - souborem Losers Cirque Company nebo malířem Markem Číhalem. Zakončí jej program sestavený mezinárodním fórem Meltingpot. Během něj se uskuteční například debata Úhel pohledu s chirurgem Tomášem Šebkem, ekonomem Tomášem Sedláčkem, filozofkou Annou Hogenovou, neurologem Martinem Janem Stránským a farářkou Martinou Viktorií Kopeckou.

Související

Jaroslav Dušek Glosa

Události Petra Nutila: Jaroslav „Rakovina“ Dušek, podvody Penamu a Barbenheimer

Internet je podivuhodné místo. Lidé si od něj slibovali apriori snadno dostupné veškeré vědění lidstva a rychlou výměnu informací, ukázalo se však, že je to jen zatím nejefektivnější platforma, kde lze zabíjet čas, či hádat se a bojovat o virtuální fusekli. Stal se místem, jež nejen kvůli algoritmům, ale hlavně lidské povaze nade vše miluje konflikt, lži, polopravdy a stupidní obsah. Uplynulý týden je toho zářným příkladem. 
Hudební festival Colours of Ostrava

Program prvního dne Colours of Ostrava vyvrcholil koncertem Twenty One Pilots

Program prvního dne festivalu Colours of Ostrava dnes vyvrcholil dva roky očekávaným koncertem americké kapely Twenty One Pilots. Sledovalo jej na 40.000 návštěvníků. Jde ale jen o odhad, pořadatelé už několik let přesná čísla návštěvnosti neuvádějí. Festival v Dolních Vítkovicích do soboty nabídne vystoupení umělců z 32 zemí světa. V dalších dnech se představí i kapela The Killers, zpěvačka LP či producent a DJ Martin Garrix.

Více souvisejících

Colours of Ostrava letní festivaly Hudba kultura Ostrava Tata Bojs

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy