Plovoucí scéna Prague Sounds už roste. Festival zahájí ve čtvrtek Jiří Suchý, na hladině Vltavy zahraje i Yo-Yo Ma

Pozornost příznivců originálních hudebních zážitků se opět upíná ke Slovanskému ostrovu. Právě u něj od pondělí vyrůstá plovoucí scéna Prague Sounds postavená z pontonů svezených do Prahy z celé republiky. Plovoucí hlediště pojme až 1000 diváků.

Ti si už ve čtvrtek 2. září užijí koncert Jiřího Suchého, který zahájí první ročník festivalu Prague Sounds pořádaný organizátory tradiční hudební přehlídky Struny podzimu. „Letošní 25. výročí Strun podzimu slavíme novým open air festivalem Prague Sounds s umělci, kteří se nesmazatelně zapsali do historie festivalu. Můžeme se těšit na opravdu výjimečné gratulanty, kterými budou mimo jiné violoncellista Yo-Yo Ma s jeho proslulým sólovým The Bach Project, pianista Brad Mehldau se zpěvákem Ianem Bostridgem v programu vycházejícím mimo jiné z textů Shakespeara a Goetheho, zpěvačka Lizz Wright s gospelovým repertoárem, klasik české písně Jiří Suchý v Árii měsíce inspirované vodním živlem či multiinstrumentalista Jiří Slavík s folklorním kRokem za kRokem,“ těší se ředitel festivalu Marek Vrabec na zážitky před působivou kulisou historické Prahy. Festival nabídne od 2. do 8. září pětici koncertů.

Například na koncert Yo-Yo My už zbývá posledních pár vstupenek. Plovoucí scéna Prague Sounds umístěná mezi Slovanským ostrovem a mostem Legií však umožňuje sledovat umělecké výkony nejen z plovoucího hlediště na hladině Vltavy, ale i z plavidel, mostů, ostrovů a vltavských nábřeží. V případě zahajovacího koncertu mají zájemci navíc ještě jednu možnost, jak si užít večer s legendou české písně. Koncert Jiřího Suchého totiž odvysílá živě ČT art. „Předpověď počasí zatím slibuje na festival krásné babí léto,“ dodává Vrabec. Vstupenky na koncerty a podrobný program jsou k dispozici na webu praguesounds.cz.

Plovoucí scéna Prague Sounds

Plovoucí scéna Prague Sounds je unikátní počin, který nabízí jednou do roka možnost zažít koncerty světových umělců v působivé kulise historické Prahy. Umělecké zážitky si vychutná přímo z hladiny Vltavy přibližně tisícovka diváků na plovoucím hledišti umístěném mezi Slovanským ostrovem a mostem Legií. Umístění plovoucí scény navíc umožňuje zažít festivalovou atmosféru také divákům na pražských mostech, ostrovech a vltavských nábřežích a dokonce i divákům na plavidlech přímo na hladině Vltavy. Plovoucí scéna vzniká v součinnosti s Povodím Vltavy, Státní plavební správou a Městskou částí Praha 1.

Plovoucí scéna je situována do srdce Prahy, na vzdutí Staroměstského jezu z roku 1241, na tzv. Vltavské zrcadlo. Právě tudy vedla od nepaměti až do roku 1839 trasa nejdůležitějšího pražského přívozu. Právě tady se již od baroka odehrávaly nejrůznější slavnosti na vodě, proslulé „benátské noci“, které poskytovaly velkolepé divadlo chodcům jak na nábřežích, tak na mostech. Plovoucí scéna tak přirozeně navazuje na tradici vodních slavností, které se v těchto místech tradičně konají již déle než čtvrt tisíciletí.

Zajímavosti o plovoucí scéně Prague Sounds

Váha celé konstrukce jeviště: 13 tunNosnost hlediště: 600 tunKapacita hlediště: cca 1 000 divákůPočet použitých pontonů: 38Původ pontonů: Celá Česká republikaVelikost plovoucí scény: 14x10m (včetně dekorace)Množství pontonů: 38 pontonů o rozloze 1 130 m2Počet pracovníků podílejících se na stavbě: cca 160Délka výstavby: 4 dny

Prague Soundsopen air festival Strun podzimu

Program:

2. 9. 2021, 20.00 hod.Plovoucí scéna na VltavěJiří Suchý: Árie měsíce

4. 9. 2021, 19.00 hod.Plovoucí scéna na VltavěYo-Yo Ma: The Bach ProjectŠest suit pro sólové violoncello

6. 9. 2021, 20.00 hod.Plovoucí scéna na VltavěJiří Slavík & VUS Ondráš & Marian Friedl

7. 9. 2021, 20.00 hod.Plovoucí scéna na VltavěBrad Mehldau & Ian Bostridge: The Folly of Desire

8. 9. 2021, 20.00 hod.Plovoucí scéna na VltavěLizz Wright: GospelOffstrings – doprovodný program (ve spolupráci s Centrem moderního umění Dox)

8. 9. 2021, 20.00 hod. a 9. 9. 2021, 20.00 hod.Dox+Franck Vigroux: Flesh

Související

Skupina Pennywise

Punkový večírek Prague Sounds Good oživí kalifornští Pennywise

Praha - Punkový nadšenci mají další důvod k radosti, na dvoudenní koncertní mejdan Prague Sounds Good dorazí spolu se SUM 41, Millencolin a NOFX i další slavní Kaliforňané Pennywise. Zatímco Sum 41 a Millencolin ovládnou pódium Fora Karlín 23.srpna, tandem NOFX a Pennywise ho vezme útokem o den později.

Více souvisejících

Festival Prague Sounds Good

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 22 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy