Doplatila na kritiku Izraele. Britská spisovatelka Shamsieová přišla o prestižní cenu

Přes 250 spisovatelů podepsalo prohlášení, v němž odsoudili rozhodnutí poroty německé literární Ceny Nelly Sachsové o odebrání ocenění britské autorce Kamile Shamsieové. Porotci začátkem září Shamsieovou ocenili za to, že svým dílem "staví most mezi kulturami", o dva týdny později ale své rozhodnutí vzali zpět. Svůj krok zdůvodnili tím, že Shamsieová podporuje bojkot Izraele, což je údajně v rozporu s duchem ocenění.

Oceňovaná prozaička pákistánského původu je zastánkyní bojkotu Izraele a hnutí BDS, jehož stoupenci kritizují židovský stát kvůli jeho údajně nespravedlivé a rasistické politice a okupaci palestinských území. Porota Ceny Nelly Sachsové, již každé dva roky uděluje město Dortmund, o těchto jejích aktivitách prý neměla tušení. Jakmile se však o názorech laureátky dozvěděla, rozhodnutí o udělení ceny vzala zpět. Německý spolkový sněm hnutí BDS letos označil za antisemitské.

Cindy and Craig Corrie have signed a letter of support for @KamilaShamsie. See the letter, including Shamsie's statement of support for the BDS movement, here:https://t.co/XFwGNKY01i

— Rachel Corrie Foundation (@rcfoundation) September 23, 2019

Shamsieová ve své reakci pořadatelům napsala, že ji zarmoutilo, že se porota podvolila tlaku a odebrala jí cenu kvůli tomu, že "uplatňovala svobodu svědomí a vyjadřování". "Je pro mě silně pobuřující, že hnutí BDS, které vystupuje proti izraelské vládě kvůli jejím brutálním činům vůči Palestincům, je považováno za zavrženíhodné a nespravedlivé," uvedla.

Na stranu Shamsieové se nyní přidala řada jejích kolegů. Desítky jich podepsaly otevřený dopis na její podporu, který v pondělí otisklo periodikum London Review of Books. Mezi signatáři jsou například Sally Rooneyová, John M. Coetzee, Arundhati Royová, Jeanette Wintersonová nebo Yann Martel. Podle nich pořadatelé "autorku trestají za její obhajobu lidských práv".

Cena Nelly Sachsové je pojmenovaná podle básnířky židovského původu a nositelky Nobelovy ceny za literaturu a je spojena s finanční odměnou 15.000 eur. V minulosti ji získali například Margaret Atwoodová, Michael Ondaatje nebo Milan Kundera. Letos cena udělena nebude.

Kamila Shamsie (spisovatelka) Velká Británie hnutí BDS (bojkot Izraele) Izrael Německo Literatura Antisemitismus

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy