Pavel Landovský ztělesňující uzurpátorské Rusko. Před 55 lety byl natočen Nezvaný host

Na přelomu 60. a 70. let docházelo v československé kinematografii ke značné restrukturalizaci, spojené s vpádem sovětských vojsk a nastupující normalizací. Zářným příkladem následků utahující se cenzury a totality je krátkometrážní snímek Nezvaný host, jehož groteskní ztvárnění je díky metaforickému čtení aktuální i dnes.

Roku 1969 vyšlo v československých kinech hned několik formativních snímků, z nichž si dodnes mnohé připomínáme televizními reprízami. Ať už jde o Vláčilovu Adelheid, komedie Slasti otce vlasti či Světáci, Vávrovo Kladivo na Čarodějnice nebo trezorový čtyřlístek Ucho, Zabitá neděle, Smuteční slavnost a Skřivánci na niti. Do trezoru putovalo i zprvu nenápadné, leč pro dějiny normalizační kinematografie důležité ročníkové cvičení z pražské FAMU s názvem Nezvaný host, režírované a napsané Vlastimilem Venclíkem.

Ten na Filmovou a televizní fakultu nastoupil roku 1966, v ročníku se potkal například s Jiřím Svobodou nebo Agnieszkou Holland, jež byla jednou z řady mezinárodního studentstva. Pražská fakulta byla totiž díky mezinárodnímu renomé nové vlny na svém vrcholu popularity a prestiže. Venclík silně čerpal z absurdního dramatu a své studentské filmy ladil do anekdotického a komediálního tónu. Nezvaný host měl původně vzniknout již ve Venclíkově dřívější fázi studia, kvůli náročné realizaci byl však posunut na třetí ročník. Pod pedagogickým vedením Karla Kachyni a vedoucího Otakara Vávry produce započala roku 1969.

Venclík díky vazbě na energický Činoherní klub do ústředních rolí obsadil Pavla Landovského a Jiřího Hálka, které doplnila Iva Šašková z Národního divadla. Natáčelo se v dubnu, v říjnu byl pak hotový snímek promítnut v rámci školních postupových zkoušek, kde se od pedagogů dočkal všeobecného nadšení. Kvůli metaforickému čtení však bylo jasné, že nemůže být promítán veřejně. I přes to si Venclík u vedení prosadil, aby se vyrobila kombinovaná kopie, nutná pro archivaci snímku. Během laboratorních prací na Barrandově však pracovníci na problematickou povahu titulu upozornili orgány státní bezpečnosti, načež se proti škole a štábu rozjelo vyšetřování.

Po dobu táhlého procesu, během nějž se diskutovalo o odvolání Otakara Vávry a Karlu Kachyňovi byla pozastavena činnost, pak bylo vcelku paradoxně Venclíkovi umožněno studovat až do pátého ročníku a točit další projekty. Roku 1971 však vedení FAMU, jež bylo dosavadní Venclíkovou oporou, pod tlakem státních orgánů znemožnilo jeho absolutorium, přičemž hlavním ideologickým argumentem byla skutečnost, že film promítl štábu a přátelům mimo školní struktury. Vedení školy se snažilo ze situace vyjít co nejlépe a situaci uklidnit, na úkor Venclíkova osudu. Ten se po kauze živil mimo kulturní sféru, postupně se jako autor dostal k drobným rozhlasovým či televizním hrám.

O co tedy v problematickém filmu vlastně šlo? Anekdota Nezvaný host je příběhem milostného páru, do jehož bytu během milostného laškování vtrhne bodrý muž v kabátě, nápadně připomínajícím sovětské hábity. Přijde s obřím kufrem, přeplněným pravděpodobně kradenými věcmi, bez vyzvání a otázek. Uzurpuje si prostor, osciluje mezi vlídností a výhružkami. Když se uzurpovaný muž rozhodne dojít k sousedům pro pomoc tak zjišťuje, že k nim se taktéž nastěhovali tito hosté. Hříčka s prvky absurdního dramatu se skrze groteskní situace a dialogy dostane až do bodu, kdy se milostná dvojice podvolí a s přítomností tyrana se smíří. Ba co víc, je s ním spokojená, protože u sousedů se přece mají daleko hůře.

Metaforická rovina otevřeně adresuje vpád sovětských vojsk. Mimo to je však univerzální výpovědí o lidské přizpůsobivosti a podvolení se útlaku, za nějž jsme v závěru rádi a bereme jej jako určující hodnotu k vlastní spokojenosti. Nezvaný uzurpátor neustále zdůrazňuje, že on je narozdíl od ostatních hodný a myslí to dobře. Pronáší tezovitá moudra a hesla, přičemž se postupně páru zarývá pod kůži. Benevolence vůči němu začíná pozvolna. Nejdříve může spokojeně kouřit, posléze jej pozvou do vlastní postele, aby mu pak v posledním záběru žena bezpečně klimbala v náručí. 

Po revoluci bylo tehdy již padesátiletému Venclíkovi umožněno formálně absolvovat FAMU, film byl konečně poslán do distribuce a obdržel několik prestižních ocenění na mezinárodních festivalech. Když šla před třemi lety do kin barvitá a stylisticky vytříbená Okupace, Venclík zde ztvárnil menší roli. Premisa filmu totiž z Nezvaného hosta explicitně čerpá, když na pochmurnou oslavu divadelního souboru vtrhne sovětský voják. Nezvaný host je dodnes pozoruhodným úkazem autorské kreativity v nesvobodné době. Nezvaní hosté podmaňující si veřejnost pod záminkou dobrého záměru však stále zůstávají.

Použitá literatura:

Tereza Czesany Dvořáková: „Pro závažné porušení občanských a studijních povinností“. Kauza Nezvaný host v širším kontextu dějin Filmové a televizní fakulty AMU; Štěpán Hulík: Kinematografie zapomnění; Marie Barešová, Tereza Czesany Dvořáková: Generace normalizace. Ztracená naděje českého filmu?

Nezvaný host (film) filmy Pavel Landovský

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Aktualizováno před 21 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 1 hodinou

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vyšetřování smrti Matthewa Perryho míří ke konci. Mohou padnout obvinění

Případ smrti slavného herce Matthewa Perryho se po mnoha měsících snad blíží k rozuzlení. Podle informací zahraničních médií brzy skončí vyšetřování, přičemž není vyloučeno, že padnou obvinění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy